10 grunner til å besøke MUNCH i vår og sommer

Kom tett på ikoniske mesterverk og oppdag ukjente skatter. Ta inn den spektakulære utsikten over byen, nyt skalldyr i sjøkanten, ta et bad, og bli kjent med en ni meter høy skikkelse – MUNCH byr på 13 etasjer med kunst og opplevelser for store og små, i fantastiske omgivelser ved Oslofjorden. Her er tips til deg som legger turen til MUNCH.

1. Bli med på en enestående oppdagelsesreise i Edvard Munchs kunst

Hos oss kan du alltid oppleve bredden av Edvard Munchs mangfoldige kunstnerskap i våre pågående samlingsutstillinger. Her kan du oppdage ukjente perler og komme tett på verdensberømte mesterverk som Skrik, Solen, Madonna, Livets dans og Vampyr. I tillegg kan du i vår og sommer bli med inn i Edvard Munchs fasinasjon for naturen. 

Fra 27. april kan du oppleve den kritikerroste utstillingen Thrembling Earth, som har fått det norske navnet Jordsvigninger. Utstillingen er den første omfattende presentasjonen av Edvard Munchs naturmotiver og utfordrer mange eksisterende forestillinger om kunsten hans.

2. FÅ MED DEG SISTE SKRIK

4. etasje

Med sin ikoniske status og tydelige symbolikk er det liten tvil om at Skrik er et høydepunkt for mange besøkende. I utstillingen Uendelig  finner du tre versjoner av Skrik – et maleri, en tegning og et trykk. En av disse er alltid utstilt, mens de to andre hviler i mørket. Årsaken til dette er at alle versjonene av Skrik er utført på papp eller papir, noe som gjør dem skjørere enn oljemalerier på lerret. Ved å beskytte dem og begrense tiden de blir eksponert for lys, sørger vi for at også kommende generasjoner  kan glede og undre seg over Munchs kraftfulle motiv.

Se også: Les mer om historien bak Skrik

På MUNCH finner du tre versjoner av Edvard Munchs Skrik – et maleri, en tegning og et trykk. En av disse er alltid utstilt. De to andre hviler i mørket. Dette er maleriet, eller temperaen som vi gjerne kaller den. Foto: Munchmuseet

3. SLÅ DEG NED BLANT ENORME MALERIER

6. etasje

Opplev Solen og Edvard Munchs aller største malerier, som måler opptil 50 kvadratmeter og er så store at de måtte heises gjennom et hull i museumsveggen, i en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer. Her finner du også et oppdagelsesbord som byr på interaktive opplevelser for barn og unge.

4. OPPDAG SMÅ HISTORIER I VEGGENE 

I de samme salene som hovedverkene Skrik, Madonna, Vampyr og Pikene på broen befinner seg, tilbys barn i alderen 3 til 10 år en egen opplevelse av utstillingen Edvard Munch Uendelig. Gjennom små hull i veggen, kan barna kikke inn på motiver basert på spesialskrevne fortellinger av forfatteren Lene Ask, som formidler temaene Munch arbeidet med på en barnevennlig måte.

Se også: Opplevelser for barn i utstillingene

5. Magi og Mysterier i Sofies rom

10. etasje. Åpen til kl. 18 hver dag

Sofies Rom er årets utstilling for barn. Utforsk en gåtefull verden fylt av skygger, gjenferd og historier. Utstillingen fokuserer på lekenhet og oppfordrer publikum til å ta del i rommet og forme ustillingen på egenhånd. På MUNCH får unge besøkende en unik opplevelse av kunsten og livet til Edvard Munch. Med aktiviteter, workshops og ulike utstillinger, inviterer vi barn til å utforske og uttrykke sin egen kreativitet. Sofies Rom er et must for barnefamilier og lekne besøkende i alle aldre.

6. SE MUNCHS EGET MALERUTSTYR ... og hils på musa Herr storm!

7. etasje

Visste du at Munch testamenterte bort alle eiendelene sine – også møbler, klær og malerutstyr – da Oslo kommune arvet alle bildene hans? I utstillingen Skygger viser vi frem ting som aldri har vært utstilt før, og vekker til live Ekely, Munchs hjem de siste 30 årene av hans liv, der du kan ta på, teste og utforske alt du ser.  Det bor også en liten mus der som lever sitt helt eget liv parallelt med kunstneren. Om barna følger de små sporene i utstillingen, vil de finne musehull i møbler, kasser og trapper, og oppdage scener med musen «Herr Storm» i hovedrollen.

Les også: 5 tips til deg som skal besøke MUNCH med barn

Møt Herr Storm og musefamilien hans i utstillingen Edvard Munch Skygger, i 7. etg.

7. GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD - FRA FUGLEPERSPEKTIV

En helt ny bydel har vokst frem siden MUNCHs grunnstein ble lagt ned på museumstomten i 2016, og fra de øverste etasjene har du full oversikt over det som skjer på gateplan under deg. Her har du hele byen og fjorden ved dine føtter, og den spektakulære utsikten nordover fra 10. etasje og vestover fra toppetasjen har blitt populær for fotoseanser og selfies. Kanskje du tør å legge deg på de skrå vinduene og virkelig oppleve byen fra fugleperspektiv også?

Silhuetten av en liten jente som står med ryggen til og nyter utsikten.

8. SPIS OG DRIKK I SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER

Kafé, bar og restaurant

Kaféen i lobbyen har en utmerket uteservering der du kan nyte smakfulle lunsjretter rett ved sjøkanten. Med utsikt utover fjorden og deilige solforhold er dette det perfekte stedet for både en pause i museumsbesøket, eller som et turmål i seg selv. I Kaféen finnes det alternativer for alle. Er dere ute etter litt mer staselige rammer, kan vi anbefale restauranten i 12. etasje, for lunsj eller middag. I 13. etasje finner du cocktailbaren Kranen, med uteservering og lounge-stemning. Hos oss spiser og drikker du godt, med unik fjordutsikt og omgitt av kunst i verdensklasse.

Mer om vårt serveringstilbud her

9. MØT SKULTPUREN MOREN

Fra uteserveringen ser du rett på den ni meter høye bronseskulpturen Moren, utformet av den britiske kunstneren Tracey Emin. Skulpturen forestiller en stor, knelende skikkelse som holder varsomt rundt noe vi ikke kan se. Den er plassert på Inger Munchs brygge, midt i en vakker blomstereng fra frø som er samlet inn fra indre Oslofjord. Rundt blomsterengen er det fine muligheter for både å sole seg og bade, eller bare rusle en tur.

Tracey Emin forteller om inspirasjonen bak skulpturen og Edvard Munchs massive innflytelse på hennes arbeid som kunstner.

10. TA EN TUR I OSLOBUKTA

Nærområdet rundt MUNCH har fått navnet Oslobukta, og omfatter restauranter, butikker, gallerier og opplevelser der byen møter fjorden. Spis lunsj, ta deg en god kaffe eller en saftig donut, sjekk ut ny, norsk mote, besøk gallerier og konseptbutikker - eller bare nyt atmosfæren og utsikten over fjorden. I solskinn er det nydelig å ta en pust i bakken på brygga mens barna utfolder seg i det store lekeanlegget på prisnominerte Stasjonsalmenningen. Kanskje drister du deg til å ta et bad?

En ung kvinne hopper i havet, MUNCH i bakgrunnen

Nye MUNCH i Bjørvika. Foto: Guttorm Stilén Johansen © Munchmuseet

Vi har åpent hver dag gjennom sommeren!

Vil du unngå kø? Vi har tidvis stor pågang, og anbefaler alle å kjøpe inngangsbilletter på forhånd.