Jordsvingninger Edvard Munch

For Edvard Munch var naturen alltid mer enn en kulisse. Jordsvingninger er den første utstillingen som løfter frem naturens sentrale rolle i hele kunstnerskapet hans, og de slående visuelle uttrykkene han utviklet for å skildre den.
Maleri av en kvinne i skogen med et gresskar i hendene og et hus i bakgrunnen

Edvard Munch tenkte på naturen som «det evig store riket hvorfra kunsten får sin næring». I denne utstillingen vil mangfoldet i hans naturskildringer utforskes gjennom åtte temarom, inkludert «I skogen», «Dyrket mark», «Storm og snø» og «I en syklus», som kulminerer med 11 tidlige versjoner av de visjonære maleriene han skapte til Universitet i Oslos aula.  
  
Med vår nåværende forståelse av menneskets samspill med naturen, fremstår Munchs visjon mer relevant enn noensinne. I hans univers er ikke mennesket adskilt fra naturen, men lever i stedet på jorden med samme status som alt annet. Samtidig er følelsene og levebrødet til menneskene i bildene uatskillelige fra miljøet som omgir dem.   
  
Over tid utviklet Munch et helhetlig verdensbilde som knyttet vitenskap, biologi, jorden og kosmos sammen i et altomfattende kretsløp. Trykkene, tegningene og maleriene i denne utstillingen gir oss en helt ny forståelse av Munchs kunstnerskap: en kunstner som var fascinert av menneskehetens forhold til jorden og dens sykluser. Faktisk kan man si at verdensbildet hans var helt og holdent forankret i naturen.   
 
Deathprod (Helge Sten) og Lost Girls (Jenny Hval og Håvard Volden) har laget hvert sitt lydverk til to av temarommene i utstillingen. I samarbeid med MUNCH utgir plateselskapet Smalltown Supersound også dobbel-LPen Jordsvingninger der 18 musikere har skapt låter inspirert av verk i utstillingen. 
 
Utstillingen inkluderer generøse utlån av både hovedverk og sjelden viste bilder fra en rekke internasjonale og nasjonale samlinger: Kunstmuseet Ateneum i Helsingfors, Canica Art Collection, Dallas Museum of Art, Kunsthalle Mannheim, The Museum of Modern Art i New York, Nasjonalmuseet i Oslo, Musée d'Orsay i Paris, Christen Sveaas’ Kunstsamling, Von der Heydt-Museum Wuppertal og flere private samlinger.  
 
Jordsvingninger er organisert i samarbeid mellom MUNCH, The Clark Art Institute i Williamstown, USA og Museum Barberini i Potsdam, Tyskland. 

«Edvard Munch var så mye mer enn Skrik. Denne utstillingen beviser det»The Washington Post

«Årets beste utstilling»The New York Times

«Naturen foregriper katastrofen: På Potsdams Museum Barberini fordyper vi oss i Edvard Munchs 'Lebenslandschaft'. Den nærværende eksplosiviteten tar nesten pusten fra deg.»Berliner Zeitung

«Munch hadde ingen intensjon om å bli værende, noe som gjør ham til en maler for vår tid.»The New York Times

Opplev Jordsvingninger

Jordsvingninger: «Edvard Munch er så mye mer enn Skrik»

  • Utstillingen er laget av