Moren på Inger Munchs brygge

Som femåring mistet Edvard Munch moren Laura. I juni 2022 fikk «... kunstnerens ånd en ny følgesvenn» i den ni meter høye skulpturen The Mother (Moren) laget av Tracey Emin.

Rett sør for MUNCH ligger et nytt opparbeidet område på peler i sjøen, som har fått navnet Inger Munchs brygge. Her er det anlagt en blomstereng basert på frø samlet inn i indre Oslofjord, og i juni 2022 vil Moren – en ni meter høy bronsestatue – også finne sin plass i blomsterengen.

Skulpturen er laget av den britiske kunstneren Tracey Emin, og forestiller en stor, knelende skikkelse som holder varsomt rundt noe vi ikke kan se, med ryggen vendt mot museet.

Verket ble valgt ut blant flere bidrag gjennom en internasjonal kunstkonkurranse i 2018. I juryens uttalelse beskrives valg av kunstverk blant annet med følgende:

«Juryen tror at dette forslaget vil appellere til et bredt spenn av besøkende og at Moren har potensiale til å bli et stedsspesifikt landemerke og et symbol ikke bare for Munchmuseet, men også for Oslos havneområde».

Tracey Emin foran statuen The Mother

Tracey Emin (f. 1963) er en av Storbritannias mest kjente og omdiskuterte samtidskunstnere. Hennes fascinasjon for Edvard Munch begynte i ungdomstiden, og var avgjørende for hennes valg om å bli kunstner. Utstillingen Tracey Emin / Edvard Munch. Sjelens ensomhet var en del av programmet ved åpningen av MUNCH 22. oktober 2021.

Det er Kulturetaten i Oslo kommune som har bestilt og er ansvarlig for innkjøp og montering av Moren. Du kan lese mer om prosjektet her.