Edvard Munch Monumental

Opplev Munchs største og mest ambisiøse malerier i en helt ny ramme.
Et storslagent maleri av en soloppgang over et fjordlandskap. Solstrålene flommer mot deg. Himmelen vibrerer og sender blågrønne bølger utover fjorden.

Samlingsutstilling

6. etg
Audioguide

Hør Jenny Hvals tolkning av Solen, og kom nærmere Munchs kunst med engasjerte stemmer fra hele verden.

Les mer

I en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer kan du oppleve noen av de største maleriene Edvard Munch noensinne laget. Disse enorme kunstverkene er versjoner av motiver Munch utviklet til Universitetet i Oslos nye aula i forbindelse med 100-årsjubileet i 1911. Munch deltok i konkurranse med flere andre, og jobbet utrettelig med motivene i flere år, et arbeid som resulterte i flere hundre arbeider og skisser. For å klare å male i formater på opptil femti kvadratmeter, bygget han en rekke utendørsatelierer på eiendommen sin, og lagde flere versjoner av motivene i ulike størrelser.

Vi inviterer publikum på innsiden av Munchs kreative prosess i hans første store prosjekt for et offentlig rom, og viser hvordan han med en usedvanlig energi, iderikdom og pågangsmot lyktes med å realisere disse arbeidene. Solen løftes frem som et nytt hovedmotiv i Munchs karriere – et symbol på livets kraft og idérikdom, og et verk som rommer en rekke historier knyttet til naturvitenskap, religion og universets tilblivelse.

Utvalgte verk

Et maleri i veldig bredt format. Et sommerlig strandlandskap med flere mennesker. Midt i bildet sitter en mor og ammer en baby. Rundt henne er barn som leker i sanden og utforsker naturen. Himmelen er overskyet.
Et stort maleri av et blått fjell med masse nakne mennesker på. De prøver å klatre opp, noen faller ned. Over fjellet henger dramatiske grå skyer, noen fargerike solstråler bryter gjennom skyene.
Et storslagent maleri av en soloppgang over et fjordlandskap. Solstrålene flommer mot deg. Himmelen vibrerer og sender blågrønne bølger utover fjorden.

Bilder fra uTstillingen

Skoleklasse på besøk på MUNCH

  • Utstillingen er laget av