Slik blir kunsthøsten på MUNCH

Tre spennende nye utstillinger, bredden av Munchs kunstnerskap, banebrytende liveartister og et rikholdig program for barn og unge – dette er kunsthøsten på MUNCH:

OPPLEV Høstens nykommere

Først ut blant høstens nye utstillinger på MUNCH er Alice Neel. Hver person er et nytt univers. Her kan du oppleve ekstraordinære portretter, som på en gripende måte beskriver den variasjonen som finnes i samfunnet, og bli kjent med en radikal kunstner som alltid satt mennesket først. Utstillingen vises frem til 26. november, og er den mest omfattende presentasjonen av Neels kunst vist i Norge noensinne. 

Les også: 5 høydepunkt i Alice Neel-utstillingen 

 ser ut på oss med et lurt smil om munnen.

I det særegne visningsrommet i 10. etasje presenteres SOLO OSLO: Admir Batlak, i den tredje utgaven av utstillingsserien som skal bidra til å utvikle den lokale kunstscenen. Her kan du møte en spennende ny kunstner som arbeider i skjæringsfeltet mellom mote, skulptur og installasjon. Verket I knekken er inspirert av antifascistiske monumenter fra det tidligere Jugoslavia. Vises på MUNCH fra 30. september til 4. februar. 

Les mer om SOLO OSLO-serien

SOLO OSLO-kunstneren Admir Batlak i studioet på Ekely, under arbeidet med å skape det monumentale verket "I knekken".

I slutten av oktober er det duket for realt mestermøte, når Francisco de Goya (1746-1828) og Edvard Munch (1863-1944) fyller 3. etasje på MUCNH. Med fokus på hvordan de to kunstnerne tar for seg temaer som krig, samfunnsspørsmål, tro og overtro, forsøker Goya og Munch. Moderne profetier å trekke paralleller mellom de to kunstnerne. På tross av at de levde ulike liv til ulike tider, er verkene deres preget av mange lignende strømninger, og kunsten deres fremstår like merkverdig profetisk og moderne i dag som den må ha gjort rundt 1900. Gjør deg klar for en utstillingen som viser hvordan Goya ble gjenoppdaget i Munchs samtid, og tre inn i de moderne, kraftfulle visjonene som er å finne hos de begge.  

I denne utstillingen blir det også gjensyn med Munchs Vampyr, som har vært gjennom en omfattende restaureringsprosess

Les mer om Goya og Munch som vises i perioden 28. oktober – 11. februar. 

Francisco de Goya, En måte å fly på, 1816–23 (Nr. 13, Dårskapene). Etsning, akvatint og koldnål.

Bli med på en enestående oppdagelsesreise i Edvard Munchs kunst

Hos oss kan du alltid oppleve bredden av Edvard Munchs mangfoldige kunstnerskap i våre pågående samlingsutstillinger. Her kan du oppdage ukjente perler og komme tett på verdensberømte mesterverk som Skrik, Solen og Madonna. I tillegg kan du tre inn i Munchs verden i en interaktiv utstilling om hans liv og virke. 

Med sin ikoniske status og tydelige symbolikk er det liten tvil om at Skrik er et høydepunkt for mange besøkende. I utstillingen Uendelig  finner du tre versjoner av Skrik – et maleri, en tegning og et trykk. En av disse er alltid utstilt, mens de to andre hviler i mørket. Årsaken til dette er at alle versjonene av Skrik er utført på papp eller papir, noe som gjør dem skjørere enn oljemalerier på lerret. Ved å beskytte dem og begrense tiden de blir eksponert for lys, sørger vi for at også kommende generasjoner  kan glede og undre seg over Munchs kraftfulle motiv.

Se også: Les mer om historien bak Skrik

På MUNCH finner du tre versjoner av Edvard Munchs Skrik – et maleri, en tegning og et trykk. En av disse er alltid utstilt. De to andre hviler i mørket. Dette er maleriet, eller temperaen som vi gjerne kaller den. Foto: Munchmuseet

I 6. etasje kan du oppleve Solen og Edvard Munchs aller største malerier, som måler opptil 50 kvadratmeter og er så store at de måtte heises og fraktes gjennom et hull i museumsveggen, i en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer. Her finner du også et oppdagelsesbord som byr på interaktive opplevelser for barn og unge.

SE MUNCHS EGET MALERUTSTYR ... og hils på musa Herr storm!

Visste du at Munch testamenterte bort alle eiendelene sine – også møbler, klær og malerutstyr – da Oslo kommune arvet alle bildene hans? I utstillingen Skygger  i 7. etasje viser vi frem ting som aldri har vært utstilt før, og vekker til live Ekely, Munchs hjem de siste 30 årene av hans liv, der du kan ta på, teste og utforske alt du ser. Det bor også en liten mus der som lever sitt helt egne liv parallelt med kunstneren. Om barna følger de små sporene i utstillingen, vil de finne musehull i møbler, kasser og trapper, og oppdage scener med musen «Herr Storm» i hovedrollen.

Les også: 5 tips til deg som skal besøke MUNCH med barn

Møt Herr Storm og musefamilien hans i utstillingen Edvard Munch Skygger, i 7. etg.

Utforsk vårt banebrytende liveprogram OG få med deg Andre utgave av Tekst på munch

MUNCHs ambisiøse liveprogram byr på en rekke nye produksjoner av banebrytende kunstnere, artister og komponister. I høst kommer andre utgave av festivalen Tekst på MUNCH, hvor betyningsfulle stemmer fra inn- og utland utforsker fellesskapets betydning i dag.  Det blir unike konsertopplevelser, samtaler og performance med Manuel Pelmus og Camille Norment, og i tillegg blir fortsetter vi med Jazz MUNCH, en kritikerrost konsertserie med røtter tilbake til 1960-tallet. 

Full oversikt over liveprogram og billetter her

Eartheater

Program for barn og unge

På MUNCH ønsker vi å gi barn og unge innblikk i de nær uendelige mulighetene og tankesettene kunsten rommer, og tilby opplevelser de ikke finner andre steder. I vårt gratis UNG-program blir det kreative ferieverksteder og en musikalsk fest som feirer 50 år med hip hop.

For barnefamilier byr vi på kunstdager, høstferieverksted og miniMUNCH-festival, i tillegg til sanselek for de aller minste. 

Se program for barn og unge her

GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD - FRA FUGLEPERSPEKTIV

En helt ny bydel har vokst frem siden MUNCHs grunnstein ble lagt ned på museumstomten i 2016, og fra de øverste etasjene har du full oversikt over det som skjer på gateplanet under deg. Her har du hele byen og fjorden for dine føtter, og den spektakulære utsikten nordover fra 10. etasje og vestover fra toppetasjen har blitt populære baktepper for fotoseanser og selfies. Kanskje du tør å legge deg på de skrå vinduene og virkelig oppleve byen fra fugleperspektiv også?

Silhuetten av en liten jente som står med ryggen til og nyter utsikten.

SPIS OG DRIKK I SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER

I kaféen i lobbyen kan du nyte smakfulle lunsjretter rett ved sjøkanten. Med utsikt utover fjorden og deilige solforhold er dette det perfekte stedet for både en pause i museumsbesøket, eller som et turmål i seg selv. Her er det barnestoler til utlån, og mulighet for å finne noe alle kan like å spise. Er dere ute etter litt mer staselige rammer, kan vi anbefale restauranten i 12. etasje, for lunsj eller middag. I 13. etasje finner du cocktailbaren Kranen, med uteservering (værforbehold) og lounge-stemning. Hos oss spiser og drikker du godt, med unik fjordutsikt og omgitt av kunst i verdensklasse. 

Mer om vårt serveringstilbud her

MØT SKULTPUREN MOREN

På sjøsiden til museet finner du den 9 meter høye bronseskulpturen Moren (The Mother), utformet av den britiske kunstneren Tracey Emin. Skulpturen forestiller en stor, knelende skikkelse som holder varsomt rundt noe vi ikke kan se. Den er plassert på Inger Munchs brygge, midt i en vakker blomstereng basert på frø samlet inn i indre Oslofjord. Rundt blomsterengen er det fine muligheter for både å sole seg og bade, eller bare rusle en tur.

Tracey Emin forteller om inspirasjonen bak skulpturen og Edvard Munchs massive innflytelse på hennes arbeid som kunstner.

TA EN TUR I OSLOBUKTA

Nærområdet rundt MUNCH har fått navnet Oslobukta, og omfatter restauranter, butikker, gallerier og opplevelser der byen møter fjorden. Spis lunsj, ta deg en god kaffe, sjekk ut ny, norsk mote, besøk gallerier og konseptbutikker - eller bare nyt atmosfæren og utsikten over fjorden. I solskinn er det nydelig å ta en pust i bakken på brygga mens barna utfolder seg i det store lekeanlegget på prisnominerte Stasjonsalmenningen.

besøk MUNCH 
ET LEVENDE KUNSTMUSEUM, MED OPPLEVELSER FOR ALLE

Som medlem får du gratis inngang til alle utstillinger for deg og en gjest og 20 % rabatt på liveprogram og arrangement. Du får alltid oppleve nye utstillinger først og inviteres til eksklusive samtaler og omvisninger.