Only Connect Oslo: KORK / Smørdal / Iannotta / Propan

Symfonisk undervannskringkasting, bindersbruk og elektronisk stemmemanipulasjon.
Festsalen

Kringkastingsorkesteret dirigert av Peter Szilvay:
Clara Iannotta MOULT (2018-19)
Jan Martin Smørdal SOFAR (Urfremføring)
Propan Looming (Urfremføring)

I MOULT av Clara Iannotta, forvandles Kringkastingsorkesteret til en edderkopp. Iannotta har hentet inspirasjon i måten edderkoppen skifter ham på - den feller et hudskjelett, fornyer seg selv og etterlater seg et materielt avtrykk av sin egen kropp. Denne fascinerende prosessen overføres til musikken. Komponisten har forestilt seg orkesteret som et dyr som kaster huden sin i et forsøk på å kvitte seg med fortiden. En spøkelsesfortelling i musikalsk format? Solister er Ida Løvli Hidle (akkordeon), Sanae Yoshida (piano) og Ruben Mattia Santorsa (gitar).

Ina Sagstuen og Natali Abrahamsen Garner i Propan vever med lyd, stemmer og elektronikk. Improvisasjoner står sentralt i det åpne lydbildet – et musikalsk landskap hvor stemmer dekonstrueres gjennom lydlige effekter og forsterkninger. I sitt nye verk Looming utvider duoen sitt særegne klangunivers med perkussive elementer flettet inn i åpne teksturer og suggererende droner. Resultatet er et meditativt uttrykk kombinert med finstilt lydlig rytmikk.

Har du noen gang lurt på hvordan hvalsang kan reise over så lange strekninger? Det finnes et spesielt sjikt i havet, en akustisk kanal kalt "SOFAR channel", der lydsignaler kan reise rundt jorda nesten uten signaltap. Denne formen for akustisk undervannskringkasting har inspirert Jan Martin Smørdal til å komponere av et nytt stykke for trompet og orkester. Det klanglige vokabularet til solist Eivind Lønning danner utgangspunkt for en imaginær bevegelse: fra luften, gjennom havoverflaten og dypt ned i havet. Vi skal inn i SOFAR channel. Selveste Kringkastingsorkesteret urfremfører verket sammen med Lønning, under ledelse av Peter Szilvay, en av Norges fremste dirigenter.

nyMusikks internasjonale samtidsmusikkfestival Only Connect finner sted på MUNCH og i Bjørvika 28. – 30. april 2022, med uventede, utvidende og unike musikalske koblinger. Kjøp festivalpass og enkeltbilletter her