I villskapens øye

Opplev noen av historiens mest betydningsfulle kunstnere, som Salvador Dalí, Vincent van Gogh, Louise Bourgeois og Pablo Picasso, i en surrealistisk utstilling om drømmer, galskap, sex og revolusjon.

Utstilling

3. etg
12.02.2022 – 08.05.2022

I denne innholdsrike utstillingen blir du kjent med to radikale kunstbevegelser, som begge utforsket psyken med mål om å etablere et nytt begrep om mennesket. Med kunstnere som Marcel Duchamp, Max Ernst, Paul Gauguin, Dora Maar, René Magritte, Lee Miller, Joan Miró, Odilon Redon og Auguste Rodin tar vi deg med på en reise ned i det ubevisstes grenseløse verden.

Symbolismen oppsto i 1880-årene som en bevegelse innen litteratur og billedkunst. Preget av datidens interesse for åndelighet og psykologi, forkastet disse kunstnerne realistiske skildringer av omverdenen til fordel for utforskninger av sjelens indre liv. Noen tiår senere, i 1924, skrev den franske poeten André Breton Det surrealistiske manifest. Her tok han til orde for at kunsten skulle omskape samfunnet gjennom en forening av drøm og virkelighet. For å lykkes måtte kunstneren fri seg fra rasjonalitet og moral, og søke det ubevisstes grensesprengende kraft.

Gjennom ulike tematiske perspektiver og en rekke medier, kaster denne sensasjonelle utstillingen nytt lys på surrealismens nære fortid. Med ideen om det ubevisste som omdreiningspunkt, sporer I villskapens øye surrealismens røtter i symbolismen og viser hvordan de to kunstbevegelsene både speiler og overlapper hverandre. Her møtes noen av den moderne kunstens viktigste kunstnere på menneskesinnets mørke dybder, der fornuft og moral må vike for drømmer, urovekkende drifter og uhemmet begjær.

Fra utstillingen

Videointroduksjon

  • Utstillingen er laget av