Stanislaw Przybyszewski (1868–1927)

Stanislaw Przybyszewski var en kjent polsk essayist, dramatiker og dikter som ble kalt Stachu blant venner. Przybyszewski skrev tekster gjennomsyret av lidenskapelig mystikk og var også en talentfull og original pianist. Dessuten var han en ivrig bohem og attpåtil selvutnevnt satanist. Som engasjert ambassadør for kunst og kultur promoterte han andre kunstnere, som Edvard Munch og Gustav Vigeland. Ikke minst var Przybyszewski en beryktet skjørtejeger og forkjemper for fri kjærlighet.

Stanislaw Przybyszewski ble født i Polen. Han kom opprinnelig til Berlin for å studere arkitektur, men gikk i stedet over til å studere medisin. Den altoverskyggende interessen hans var imidlertid kunst og litteratur. Som mange kunstnere i tiden var Przybyszewski sterkt opptatt av filosofien til Friedrich Nietzsche.

Przybyszewski, som kalte seg satanist, var i kjernen av miljøet rundt vinstuen «Ferkelen», der han underholdt med sine frenetiske fortolkninger av Chopin på klaveret. I 1893 traff han Dagny Juel, og de ble raskt et par. Etter bare å ha kjent hverandre noen måneder giftet de seg spontant i 1893, og sammen ble de et midtpunkt i «Ferkel-kretsen».

De fikk to barn, Zenon og Iwa. Przybyszewski var en stor beundrer av Edvard Munch, og i 1894 tok han initiativ til å få laget den første boken om den norske maleren, antologien Das Werk des Edvard Munch.

Munch portretterte Przybyszewski i et maleri fra 1894. Portrettet understreker Przybyszewskis interesse for mystikk og okkultisme: Det karakteristiske hodet hans med de tettsittende øynene og fippskjegget svever i løse luften, og under ligger to knokler i kors.

Edvard Munch: Stanislaw Przybyszewski. Kasein og limfarge på lerret, 1894. Foto © Munchmuseet

Przybyszewskis forfatterskap er gjennomsyret av erotikk og okkultisme. Både han og Juel var influert av bohemenes ideer om fri kjærlighet og levde rastløse liv. Begge innledet forhold til andre, og Przybyszewski fikk to barn utenfor ekteskapet. Barna ble ofte etterlatt hos besteforeldrene på Kongsvinger mens Przybyszewski og Juel reiste rundt i Europa.

Det er også blitt spekulert mye rundt hvilken rolle Przybyszewski spilte i reisen Juel tok til Tbilisi i 1901, der hun døde under mystiske omstendigheter. Przybyszewski slet resten av livet med alkoholproblemer. Etter Juels død flyttet han sammen med elskerinnen Jadwiga Kasprowicz, og de giftet seg i 1905. Han ble senere polsk tjenestemann og jobbet mot slutten av livet i presidentens kanselli i Warszawa.

I den interaktive opplevelsen Munchs minner i lobbyen på museet inviterer vi barn og unge til å tre inn i Edvard Munchs kropp og bli en del av hans verden. Her kan man bebo ulike karakterer fra Munchs liv, blant annet den rastløse bohemen Stanislaw Przybyszewski.