Kan hende er det vakkert Kunstsamleren Rolf Stenersen

Hvem var finansmannen Rolf Stenersen og hva drev ham til å gi bort to unike kunstsamlinger til det offentlige? For første gang vises de to samlingene, som eies av henholdsvis Oslo og Bergen, side om side i en utstilling som kaster nytt lys over Stenersens enestående betydning for norsk og europeisk kunst.
Fra utstillingen Kan hende er det vakkert

Utstilling

9. etg
14.05.2022 – 14.08.2022

I 1936 ga forretningsmannen Rolf Stenersen (1899-1978) bort sin første kunstsamling, som inneholdt bilder av Edvard Munch og yngre norske kunstnere, til Oslo Kommune. Trettifem år senere, i 1971, donerte han sin nye samling, denne gangen med moderne europeisk kunst, til Bergen by. Nå, for aller første gang, stilles Stenersens to unike kunstsamlinger ut sammen.

I utstillingen, som først skal vises på MUNCH og deretter på KODE i Bergen, retter vi oppmerksomheten mot Stenersen som kunstsamler, mesen, forfatter, kunstskribent, institusjonsbygger og kulturpersonlighet. Hvem var han som menneske? Hva drev ham til å samle kunst og donere ikke bare én, men to samlinger til det offentlige, hver av dem bygget opp med usedvanlig teft, risikovilje og lidenskapelig engasjement? Utstillingen er inndelt i  ulike temaer som plasserer Stenersens samlervirksomhet i en større kontekst, der litteratur, kunst, kapital og samfunnsforhold trekkes inn. Med dette som utgangspunkt vil vi komme tettere på Stenersen og kaste nytt lys over de mangfoldige samlingene han ga til felleskapet og deres enestående betydning for norsk og europeisk kunst og kunsthistorie.

Fra utstillingen

Edvard Munch: Rolf Stenersen. Olje på lerret, 1925-26. Foto © Munchmuseet

  • Utstillingen er laget av