TEDDY RØWDE DRØMMELANDSKAP

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo.

Utstilling

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo, Dronning Eufemias gate 34
10.06.2017 – 27.08.2017

Utstillingen Drømmelandskap konsentrerer seg om Røwdes landskapsmalerier, og særlig den nesten besjelende tilnærmingen til landskapet. Hvert eneste blad, hver eneste blomst uttrykker en overflod av liv og energi som tyder på en uvanlig følsomhet for naturens verden. Et av Røwdes barnebarn minnes at kunstneren fortalte om hvor vanskelig hun syntes det var å gå gjennom selv det mest ordinære landskap, fordi hun følte det ropte på henne og forlangte å bli malt.

Etter at Røwde ble uteksaminert fra kunstakademiet i Oslo i 1931, flyttet hun til Paris for å fortsette studiene. Der fikk hun en venn for livet, en svart amerikansk kunstner som vi nå bare kjenner som 'Dot', og som tok henne med til New Orleans og landsbygda i Louisiana. Senere reiste hun til Ungarn, Mexico og Haiti og anvendte sin særegne kunstneriske visjon på landskapene og menneskene som jobbet i dem.

Røwdes malerier fulgte ikke tidens strømninger. Mens andre kunstnere malte historier i store formater, malte hun små, intense og visjonære landskaper inspirert av blant andre Van Gogh og Rousseau. Røwde utviklet en særegen teknikk som kritikerne sammenlignet med broderi. Scenene som hun malte – enten de er fra Oslo eller Haiti – er ikke romantikernes sublime villmark, men kulturlandskaper i små formater. De kan minne om van Goghs maisåkrer, der de få figurene er uvesentlige i et landskap som virker nesten overnaturlig levende. Røwde produserte også noen helt spesielle serier med illustrasjoner til barnebøker som viser hennes tekniske ekspertise innen grafikk, samtidig som hun skaper livfulle og detaljerte landskaper som er nært knyttet til de beste arbeidene hennes innen oljemaling.