Velkommen til Kaoskammeret!

Har du noen gang lurt på hvordan det hadde vært å gå inn i et bilde eller klatre på en skulptur? Dette rommet er for deg!

Kaoskammeret er ikke som resten av museet. Her finner du gjenstander, former og kostymer som er laget for at du skal kunne bruke dem. Lag en skulptur av et hus eller en person. Bygg et gigantisk slott eller et koselig rede. Ras alt og begynn på nytt! Kle deg ut som et dyr eller gå i forkledning.

Kaoskammeret  er et rom der du kan lage det du vil! Bare pass på krokodillene! 

Barn leker i Kaoskammeret, i forgrunnen en jente i et fargerikt putehav som smiler og ser rett i kamera

Kaoskammeret er laget av Fredrik Floen og vennene hans. Fredrik er en kunstner som elsker kaos. Han har tidligere laget ville kostymer, utforsket teaterrommet med provoserende tekstiler og oppløst skillet mellom kostyme og kunst, og nå har han laget de myke tingene i rommet i 10. etasje som du kan leke med. 

Les intervju med Fredrik her

Bli med når reporter Alizeh sjekker om det stemmer at MUNCHs nye utstilling faktisk er gøy for barn.

Visste du forresten at kunstneren Edvard Munch også elsket kaos?

Huset hans var ofte rotete, fordi han brukte så mye tid på å lage kunst og tenke på hva han skulle male. Ingen fortalte ham hva han skulle gjøre – han lagde bilder av det han ville.   

 Munch på Ekely, 1943. Foto © Munchmuseet

Munchs maleri Løsrivelse har vært en rød tråd for dette prosjektet. Både verkets tittel, for her skal man slippe seg løs!, og fargepaletten har inspirert Fredrik: 

– I Munchs bilder forsvinner ofte overgangene mellom menneskene. I Løsrivelse er det uklart hvor «jeg-et» slutter og «du-et» begynner. Tanken om uklare linjer mellom mennesker er spennende. Det er sånn det er å ha en barndom? Å vokse opp er alltid en løsrivelse.  

Les mer i intervju med Fredrik her

Edvard Munch, Løsrivelse, 1896. Olje(?) på lerret. Foto © Munchmuseet

Hvem har lagt dette – og hvorfor?   

Kaoskammeret er et lekerom for barn der vanlige museumsregler ikke gjelder. I samarbeid med kunstneren, kostymedesigneren og scenograf Fredrik Floen åpner MUNCH opp dørene til et stort rom i 10. etasje der barn kan leke og la fantasien løpe fritt. Rommet er løsrevet fra atmosfæren i resten av museet, og er et sted der barna kan slå seg løs.  

Dette er det andre interaktive lekeområdet i MUNCH sin spesiallagde serie for barn. Den første satsningen i denne serien var Hjernelabyrinten som var åpen for publikum i 2022, laget av kunstner Jennie Bringaker. I Kaoskammeret får barna utdelt byggesteiner som gir mulighet for å skape nye verdener, fortelle historier og lage kombinasjoner som ingen før har laget.  

Rommet er designet for å være et trygt og morsomt sted for barna. En ansatt vil alltid være til stede. Spør dem om du lurer på noe!