Hjernelabyrinten

Inspirert av Munchs frie og utprøvende metoder, og hjernens kreative og logiske potensial, har vi skapt et omsluttende publikumsverksted til alle som liker å leke. I Hjernelabyrinten kan du skrive og tegne på vegger, utforske på egenhånd eller bare ta en pust i bakken.

Interaktiv opplevelse

11. etg
14.05.2022 – 18.09.2022

Foto: Ole-Martin Sandnes © Munchmuseet

Stengt mandager for vedlikehold. 

Da Edvard Munch var liten gutt, brukte han en gang en kullbit til å tegne en stor tegning midt på det nyvaskede gulvet til tante Karen. I stedet for å bli møtt med skjenn, fikk han skryt for bildet han hadde laget. Med utgangspunkt i denne historien, har vi invitert kunstner Jennie Bringaker (f. 1978) til å skape et lekent og grenseoverskridende univers, som trekker publikum inn og oppfordrer til kreativ utfoldelse.

Hjernelabyrinten er en stor og snirklete labyrint i brun, krøllet papp, som fyller en av de største salene i nye MUNCH i Bjørvika. Her kan du forsvinne inn, og blant annet skrive og tegne på veggene, spille spill, utforske på egenhånd, krype inn i en mørk hule eller rett og slett ta en pust i bakken. Bare fantasien setter grenser! Installasjonen er inspirert av hjernen vår, men også av Munchs eksperimenterende arbeidsmetoder. Blant annet hadde Munch en stor og tung mappe han kalte «Kunnskapens tre», der han samlet og utforsket ideer, tekster, skisser og grafiske motiver – nesten som en slags hjerne utenfor hjernen.

Hjernelabyrinten er laget av kunstner Jennie Hagevik Bringaker. «Jeg ble inspirert av historien fra Edvard Munchs barndom, hvor barna kan fikk skryt istedenfor kjeft for å tegne på gulvet», forteller Jennie. «I dette rommet vil jeg at alle skal kunne føle på den samme viljen og friheten til å utforske som Munch bar med seg resten av livet.» 

Om kunstneren

Jennie Hagevik Bringaker (f. 1978) er utdannet scenograf og billedkunstner fra Høgskolen i Østfold og New York University. Hun er tidligere stifter av performanceplattformen Trollkrem (2013–2018) sammen med Tor Erik Bøe, og har de siste årene vist arbeider ved blant andre Tenthaus (2018), Norsk Billedhoggerforening (2019), Tegnetriennalen (2019), Coast Contemporary (2020) og Nitja senter for samtidskunst (2021).

Om arkitekten

Enrique Roura (f. 1988) jobber i knutepunktet mellom kunst og arkitektur. «Noe av det jeg har likt best i arbeidet med Hjernelabyrinten, er at den er så eksperimentell, og hvordan materialene, pappen og papiret hele tiden har utfordret hvordan jeg har jobbet med konstruksjonen», sier Enrique. 

Om spillutvikleren

Spillene i Hjernelabyrinten er valgt ut av spilldesigner Jørgen Brunborg-Næss (f. 1978). «Spill har vært en del av menneskenes kultur og samhandling til alle tider og på alle steder», sier Jørgen. «Det spilles spill i dag som har flere tusen års historie, og når vi ser hvor mye de tradisjonelle spillene som spilles i ulike deler av verden, har til felles, skjønner man at det er mye som binder oss sammen.» 

Kom tenk med oss!

Hjernelabyrinten er en del av formidlingsserien Kom tenk med oss!, en serie ambisiøse og omsluttende publikumsverksteder, hvor vi inviterer besøkende til å skape romlige opplevelser sammen med kunstnere, og oppfordrer til fri og fantasifull utfoldelse.  Prosjektene skal bestå av større installasjoner man kan tre inn i, som gir publikum anledning til å oppleve og utforske kunst på nye og overraskende måter. Tema for disse «gjør det selv»-rommene hentes fra Munchs produksjon og knyttes til relevant samfunnstematikk  Prosjektet er en del av museets arbeid med forskning på formidling.

Fra opplevelsen

Hjernelabyrinten
Hjernelabyrinten
Hjernelabyrinten

Her får du en smakebit av hva du kan oppleve, og høre litt om hvordan kunstner Jennie har arbeidet med Hjernelabyrinten. De første barna som testet ut opplevelsen forteller også om sine erfaringer.

  • Opplevelsen er laget av