Hva er abstrakt ekspresjonisme?

En kort innføring i kunstbevegelsen abstrakt ekspresjonisme.

Før andre verdenskrig var det Paris som var verdens kunsthovedstad. Under og etter krigen flyttet mange kunstnere til New York, som fort fikk status som det nye sentrumet for verdenskunsten. Utstillingen Frihetens former, som vises på  MUNCH fra 23. februar til 21. mai 2023,  forfølger samtalene og den gjensidige innflytelsen som utspilte seg på tvers av Atlanteren. Abstrakt kunst representerer følelser og mentale tilstander utenfor og bortenfor den synlige verden. Lerretet, og selve handlingene som utføres når maleriene lages, blir en del av selve kunstverket. Kunstnerne traktet etter frihet, noe som førte til at nye stiler og måter å male på oppstod, fra store og rotete lerreter til brede og fargerike flater.

Abstrakt ekspresjonisme oppstår i USA, og er forbundet med kunstnere som Jackson Pollock, Mark Rothko, Lee Krasner, Helen Frankenthaler, Barnett Newman and Franz Kline. Den europeiske varianten har fått navnet «art informel» - som direkte oversatt betyr “kunst uten form”. Denne kunstretningen inkluderer kunstnere som Wols, Hedda Sterne, Pierre Soulages, Jean. Dubuffet, Asger Jorn, Antoni Tapies og flere.  

Se også: 5 høydepunkt i utstillingen Frihetens former

Vil du lære mer om abstrakt ekspresjonisme og sentrale kunstnere i bevegelsen? Sjekk ut vår samling av anbefalt lesning, podcaster og filmer