Brikker

Hvilke historier fortelles gjennom kunsten, hvorfor fortelles de – og av hvem? Opplev et bredt spenn av kjente kunstnere, fra popkunstneren Andy Warhol, til folkekjære Nikolai Astrup og den tyske ekspresjonisten Ernst Ludwig Kirchner.

Utstilling

3. etg
25.06.2022 – 28.08.2022

Når kunsthistorien skrives, er det aldri et resultat av en forutbestemt kraft.  Museer, kunstnere, forskere, samlere og politikere flytter brikker i det kunsthistoriske spillet. Utstillingen Brikker utforsker hvordan kunsthistorien er i evig endring, ved å se nærmere på kunstsamlingen til en av aktørene i det norske kunstfeltet: Sparebankstiftelsen DNB.

Utstillingen viser kunstverk i verdensklasse og tar samtidig i bruk interaktivitet og digitale virkemidler for å skape nye kunstopplevelser. For aller første gang får publikum muligheten til å se kunstverkene i Sparebankstiftelsens mangfoldige samling, satt sammen i en helhetlig utstilling.  Hvem samler, hvem bestemmer – og hvordan påvirker dette kunsthistorien og vår felles kulturarv?

Siden 2005 har Sparebankstiftelsen bygget opp sin kunstsamling i samarbeid med norske museer. Den består av kunst som utfyller museenes egne samlinger, og bidrar til at museene kan formidle nye perspektiver, historier og sammenhenger til sitt publikum. Utstillingen er vidtfavnende og strekker seg fra den folkekjære Vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol til avantgardisten Kurt Schwitters som bodde lange perioder i Norge. Utstillingen omfatter også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionerer som Louise Bourgeois og Sonja Ferlov Mancoba.

Bildet over: Andy Warhol, The Scream (after Munch), 1983, Haugar Vestfold Kunstmuseum. © The Andy Warhol Estate. Foto © Haugar Vestfold Kunstmuseum

Utstillingen er utviklet av MUNCH og Sparebankstiftelsen DNB i samarbeid med KODE i Bergen. Utstillingen reiser videre til KODE i 2023.

Fra utstillingen

En gutt tegner sine tanker i utstillingen Brikker. Foto: Pernille Sandberg

Utstillingstrailer

  • Utstillingen er laget av