Contemporary Art Digital Shorts (CADS)

Opplev samtidskunst der du er, i denne videobaserte utstillingsserien hvor vi utforsker forholdet mellom virtuell og fysisk virkelighet.
Camille Henrot, stillbilde fra Grosse Fatigue, 2013.

Utstilling

DIGITAL
11.03.2021 – 18.06.2021

Når MUNCH åpner i Bjørvika, vil samtidskunsten stå sentralt. I utstillingsserien Contemporary Art Digital Shorts (CADS) får du treffe flere kunstnere som du også vil møte på det nye museet. Serien består av korte, digitale kunstverk som kan oppleves her på vår nettside. CADS presenteres i tre deler.

Den virtuelle verden har knyttet oss sammen gjennom pandemien, og gitt oss mulighet til å finne hverandre, og gjort sosiale nedstenginger og karantener mindre ensomme. Skillet mellom digital og fysisk tilstedeværelse er visket bort, men lengselen etter hverandres nærhet utenfor skjermen er desto sterkere. CADS’ tre kapitler handler om ulike aspekter av en skjermbasert og digital virkelighet og hvordan denne innvirker på vår virkelighetsoppfatninger og identiteter.

17. - 18. juni blir alle de tre utgavene av utstillingsserien tilgjengelig, i en storslått finale hvor alle de 15 verkene kan oppleves samtidig. 

I siste del av serien, CADS #3: Skeiv lengsel (20. mai - 18. juni) rettes et skeivt blikk mot den uforløste lysten, verdien av familie og internetts forførende egenskaper. Denne gangen møter du kunstnerne Bendik Giske, Jacolby Satterwhite, Erin Johnson, Zackary Drucker og Xanthe Dobbie. Betydningen av familiebånd, være det seg biologisk eller valgt, feires og musikk og bevegelse er nøkkelen. Publikum inviteres til å finne ut hvilket «ekte» internettfenomen de er og barndommens dansebevegelser digitaliseres og får evig liv. Noen beveger seg melodisk og lengselsfullt gjennom et tomt, historisk teater, mens andre nyter fellesskapets frukter. Etter en lang periode med nedstenginger peker kunstverkene lengtende og forhåpningsfullt mot en fremtid hvor intimiteten er skjermløs.

I CADS #2: Livets spill (15. april - 11. mai) får du oppleve verk fra kunstnerne Simone C Niquille/Technoflesh, Cory Arcangel, Sondra Perry, Sara Sadik og Cao Fei. Det finnes ikke lenger et tydelig skille mellom innsiden og utsiden av våre digitale liv. Antall likerklikk påvirker oss positivt eller negativt, algoritmer kategoriserer hvem vi er basert på begrenset data og gigantselskaper tjener på vår digitale tilstedeværelse. Kunstnerne i den andre delen av CADS undersøker konsekvensene av at disse skillelinjene blir utydelige. Det blir på humoristisk vis poengtert hvor tåpelig en digital «tommel opp» kan være og hvor skremmende det kan bli hvis programvarer får avgjøre resultatet av et jobbintervju gjennom ansiktsgjenkjenning. Kunstnerne problematiserer at våre digitale kropper kan selges uten vårt samtykke, men viser også at et virtuelt liv kan skape et frirom til å føle, tenke og reflektere. Sammen viser verkene hvordan disse ulike verdenene er uløselig knyttet til hverandre.

CADS #1: Skjermkultur (11. mars - 6. april ) møter du kunstnerne Camille Henrot, Sofia Caesar, Stine Janvin, Milad Forouzandeh og Lex Brown. I denne første utgaven i serien utforskes vår tids skjermbruk og hva den gjør med oss mennesker. Hverdagen er for mange preget av ulike skjermer – til jobb, skole og fritid. Vi er alltid tilgjengelige gjennom telefon, nettbrett og PC. Omverden er bare et tastetrykk unna. Det er fort gjort å forsvinne i nettets kriker og kroker. Under koronapandemien ble skjermen for mange den eneste måten å kunne opprettholde sosial kontakt. Kunstnerne i første del av CADS belyser ulike sider av den skjermkulturen vi nå befinner oss i. De peker på hvor vanskelig det er å legge bort telefonen eller det absurde i å forsøke å slappe av på «bortekontoret». De viser også hvordan Internett har blitt en sårt tiltrengt forlengelse av hjemmet under pandemien, og hvordan kildemateriale fra uventede steder kan øke forståelsen for omverden. 

CADS er kuratert av Vilde M. Horvei & Ilavenil Vasuky Jayapalan.

Utstillingsteasere

CADS #2: Livets spill

CADS #1: Skjermkultur