Svaneprinsessen Russisk kunst 1880–1910

Svaneprinsessen henter navnet sitt fra et av hovedverkene i russisk kunsthistorie, inspirert av fortellingen om en ung, russisk prinsesse i svanefjær. Den tar oss med inn i en av de sterkeste og mest uttrykksfulle periodene i russisk kunst, en billedverden preget av mystikk, eventyr og folkefortellinger.
Mikhail Vrubel: Svaneprinsessen. Olje på lerret, 1900. © Tretyakov Gallery. Foto: Munchmuseet

Utstilling

Munchmuseet, Tøyen
22.02.2019 – 22.04.2019

Bildet over: Mikhail Vrubel: Svaneprinsessen. Olje på lerret, 1900.
© Tretyakov Gallery. Foto: Munchmuseet

For første gang i Norge vises en omfattende presentasjon av noen av de viktigste kunstverkene fra denne perioden, motiver som finner sin gjenklang i folkekjære nordiske malerier og kunsthåndverk.

Utstillingen er et samarbeid mellom Munchmuseet og Tretjakov-galleriet i Moskva, et av Russlands viktigste kunstmuseer. Mange av kunstverkene som stilles ut her er aldri tidligere blitt vist utenfor Russland. Her får publikum oppleve over 100 russiske malerier og kunstgjenstander vevet sammen med nordiske landskap, bondemotiver og eventyrfortellinger, noe som setter vår egen kunsthistorie i et nytt lys. Gjennom møtet med den russiske kunsten vekkes en uventet nerve i det nordiske, og nye, felles fortellinger oppstår.

Denne utstillingen består hovedsakelig av verk fra russiske kunstnere, med noen innslag fra Edvard Munch og andre nordiske storheter.