The Imaginist Bauhaus

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo.

Utstilling

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo, Dronning Eufemias gate 34
10.12.2016 – 26.02.2017

I denne utstillingen som tar for seg avantgarde kunstnergruppen The Imaginist Bahuhaus, kan du oppleve verk av blant andre Asger Jorn, Lucio Fontana, Ettore Sottsass og Karel Appel.

Rolf E. Stenersen viste stor interesse for Asger Jorn og CoBrA-bevegelsen. Men på tidspunktet hvor Stenersen begynte å samle på CoBrA-kunstnere som Asger Jorn, Pierre Alechinsky, Karel Appel and Corneille, var gruppen oppløst, og alle var involvert i en ny bevegelse – International Movement for an Imaginist Bauhaus. Asger Jorn var med på å starte bevegelsen som en respons til arkitekten Max Bills nystartede, Bauhaus-inspirerte skole i Tyskland, som Jorn mente ekskluderte «frie kunstnere». Imaginist-gruppen fikk en kort, men til gjengjeld svært kreativ levetid (1954–57), og samlet et ekstraordinært knippe av internasjonale kunstnere som du vil få oppleve i denne utstillingen.

I utstillingen kan du blant annet se Asger Jorns storslåtte maleri The Golden Bird and its Friends, som kan sees som en henvisning til den kretsen av kunstnere som utgjorde The Imaginist Bauhaus. Tidlige verk av arkitekt og designer Ettore Sottsass stilles også ut; hans tidligste kunstneriske arbeider er svært sjeldne, verdifulle og stilles sjeldent ut. Giuseppe Pinot-Gallizio malte sin serie Industrial Painting på meterlange lerretruller. Et av disse stilles også ut, samt ukjente verk av Elena Verrone og Soshana Aforyim, to av de kvinnelige kunstnerne tilknyttet kunstnerkollektivet. Publikum får også se et fantastisk og lite vist verk av Lucio Fontana, som han ga i gave til Asger Jorn. 

Andre interessante elementer ved utstillingen er den opprinnelige brevvekslingen mellom Max Bill og Asger Jorn, hvor de skriver om grunnleggelsen av Bauhaus Imaginist. I tillegg kan du oppleve en life-size reproduksjon av Jorns mest monumentale verk, Aarhus relief, som er på hele 3x30 meter. 

Dette er den første og eneste utstilling som fokuserer utelukkende på Imaginist Bauhaus. Noe som gjør dette til en unik mulighet til å oppleve disse verkene i den kunstneriske konteksten de opprinnelig var laget i.