Kai Fjell Scener

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo.

Utstilling

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo, Dronning Eufemias gate 34
30.09.2016 – 27.11.2016

Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Scener med arbeider av Kai Fjell. Utstillingen er den første større presentasjonen av Kai Fjell i Oslo siden minneutstillingen på Kunstnernes Hus i 1990.

Kaj Fjell (1907-1989) regnes som en av Norges mest anerkjente og folkekjære kunstnere. Han var utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1927 og Statens kunstakademi i 1928–29 og debuterte, til blandet mottakelse, på Oslo Kunstforening i 1932. I 1937 fikk Fjell sitt store kunstneriske gjennombrudd med separatutstilling på Kunstnernes Hus. Hans kunstnerskap er svært allsidig, og ved siden av en omfattende maleriproduksjon inkluderer det både utsmykkinger, scenografi og ikke minst illustrasjoner. 

Fjell var i 1946 en erfaren bokillustratør med tre bøker bak seg. Dette året illustrerte han diktene i Rolf E. Stenersens bok Spinn etter Rimbaud (1946). Samarbeidet og dialogen mellom kunstneren Fjell og kunstsamleren, finansmannen og forfatteren Rolf E. Stenersen danner et grunnlag for utstillingen.

Scener er en tittel hentet fra ett av diktene i Spinn etter Rimbaud, men peker samtidig på trekk i Fjells produksjon generelt og på perioden de er skapt i spesielt måten Fjell lager stilistisk sterke og gripende narrativer som kan sammenliknes med stillbilder fra en film, med dekorative, rike, ornamentale tablåer.

Tegninger danner utstillingens kjerne, supplert med malerier fra perioden rundt 1940-1950. Utstillingen viser en moden og samfunnsengasjert kunstner, hvor krig og flyktningproblematikk, men også familieliv og fremtidshåp er en del av tematikken.