Otherworldly Resonances – Cikada med flere Konsert

En konsert viet komponister og musikere som deler nysgjerrig lekenhet og er på evig oppdagelsesreise i musikken.

Arrangement

Festsal
04.05.2022 19:00

Konserten har flyttet dato til 3. mai 2022. Billettholdere blir kontaktet.

Ellen Ugelvik 
Kristine Tjøgersen (1982–), Piano Piece (23’)  
Vilde & Inga med Juniorensemblet Barratt Due
Sjødyktig - av Vilde Sandve Alnæs og Inga Margrete Aas
Ellen Ugelvik + Sanae Yoshida
George Crumb (1929–), Otherworldly Resonances (for Two Amplified Pianos) (19’)
Cikada strykekvartett        
George Crumb (1929–). Black Angels (20’)

Opptak av en granskog i Tjodalyng og dens beboere er inspirasjon for det lydlige materialet i Piano Piece. Kristine Tjøgersen har prøvd å gjenskape og videreutvikle lyder av insekter, fugler, blader, vann, trær som knirker, samt menneskets tilstedeværelse i skogen. Resultatet er en kunstig skog som publikum kan oppholde seg i. Verket ønsker å utforske hvordan vi forholder oss til naturen, menneskets behov for kontroll, og hvordan vi setter oss selv i sentrum i verden. En annen viktig faktor er komponistens fascinasjon for trær, deres underjordiske kommunikasjons-nettverk og hemmelige liv. Parallelt med dette tas vi med inn i flygelets indre som lytteren sjelden ser eller har noe forhold til; det er fortsatt mye som ikke er utforsket på begge disse områdene.

Vilde & Ingas prosjekt med Juniorensemblet Barratt Due er et nyskapende møtepunkt hvor musikalsk og instrumental eksperimentering, refleksjon over lyd, klang og lytting vil bli satt på spill i improvisasjon mellom den profesjonelle duoen Vilde&Inga og en ny generasjon musikere. Vilde&Inga (Vilde Sandve Alnæs og Inga Margrete Aas) har, som svært få klassiske utøvere hatt enorm suksess med sin improviserte musikk. Sine prisbelønte CDer, bl. a. på anerkjente ECM, deres gjesteopptredener på de største festivaler og samarbeid med store artister, gjør de til spydspisser for en ny og kreativ vei i det klassiske feltet.

George Crumb er en av de mest fremførte komponistene i dagens musikalske verden. Han er kjent som en oppdagelsesreisende i musikken med alternative former for notasjon og utvidede instrumental- og vokalteknikker. Han er en levende legende og står for flere moderne klassikere. Verket Otherworldly Resonances for to klaver er en kvasi-passacaglia basert på et hypnotisk fire-toners motiv. Verket var Crumbs første pianoverk etter en pause på nesten 15 år. Black Angels er skrevet for elektrisk strykekvartett der instrumentene forsterkes til smerteterskelen. Musikerne bruker instrumentene på uortodokse måter, og de visker, synger, roper og bruker slaginstrumenter. Crumb lot seg inspirere av Vietnamkrigens vonde tid da han skrev Black Angels, som han har gitt undertittelen Thirteen Images from the Dark Land

Bilde basert på foto av Observatoriet.

Denne konserten er en del av serien PÅ!,  som retter oppmerksomheten mot samtidskomponister. I samarbeid med ledende musikere og ensembler får vi musikk fra både anerkjente og nye utøvere. Serien er utviklet i samarbeid med Therese Birkelund Ulvo og UR-produksjoner, og er støttet av Komponistforeningen og Norsk Kulturråd.

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer