Sandra Mujinga & Saphira Nancy Kunstnersamtale

Hva er mønstrøst – og hvordan blir kroppen påvirket av et kolonialt blikk? Møt Sandra Mujinga i samtale med Saphira Nancy.

Arrangement

Toppsal

Sandra Mujinga er første kunstner ut i utstillingsserien SOLO OSLO, der en Oslo-basert kunstner blir invitert til å skape et nytt verk til museets særegne utstillingssal på i 10. etasje. Fra munnen til tre store metallmonstre projiseres en animasjonsfigur, skapt i samarbeid med Saphira Nancy. Figuren er inspirert av tegneseriehelter undervannsskapninger og kroppsbyggere.

Nancy og Sandra vil bruke samarbeidet som utgangspunkt for sin samtale. De vil undersøke hva det betyr å være ekstremt synlig – og samtidig være tilnærmet usynliggjort. Samtalen kretser rundt et spørsmål som står sentralt for dem begge: Hvilken uro vokser frem i en kropp som er under konstant overvåkning, i et fremmedgjørende miljø?  

Utstillingen SOLO OSLO: Sandra Mujinga vises på MUNCH i perioden 22.01.2022 – 03.04.2022

Sandra Mujinga er en norsk kunstner og musiker som bor og arbeider i Oslo og Berlin. Hun har en bachelor- og mastergrad fra Kunsthøgskolen i Malmö. Mujinga jobber på i et mangfold av forskjellige medier, fra skulptur, video og fotografi, til performance og elektronisk musikk. Ikke minst går hun også på tvers av medier. Blant hennes seneste soloutstillinger er på Göteborg kunstmuseum, Swiss Institute, New York, The Approach, London (2021), Vleeshal, Middelburg (2020), Bergen Kunsthall, Noplace, Croy Nielsen, Wien (2019), UKS, Oslo,Tranen, København (2018).  Hun vant Der Preis der Nationalgalerie, på Hamburger Bahnhof og deltok i New Museum Triennal i 2021.  

Saphira Nancy er grafisk forteller, animatør og kunstner.  Hun omskriver populærfortellinger relatert til det kroppslige, med et ønske om å gjenopplive flyt og intuisjon for å skape et annerledes utrykk. Hun er en av grunnleggerne av Casa T Lisboa, et tilholdssted og kreativt rom av og for trans og ikke-binære personer i Portugal. Hun hadde sin første soloutstilling. Teia de Palma (Palm Web) i Chumbo Gallery i Lisboa i 2021. I utstillingen løfter hun frem sin afrikanske arv, blant annet ved at kroppen manifesterer seg gjennom bruken av palmeolje som maling.