Lawrence Abu Hamdan mottar Edvard Munch Art Award 2019

Edvard Munch Art Award 2019 er delt ut til Lawrence Abu Hamdan. EMAA er en internasjonal utmerkelse for å fremme utviklingen av betydelige internasjonale talenter innen visuell kunst.

Juryen var enstemmig i sin vurdering av arbeidet til Lawrence Abu Hamdan, og la særlig vekt på originaliteten og de dype spørsmålene som blir reist. Gjennom ulike medier, og spesielt lyd, avdekker Abu Hamdan nye perspektiver på ofte komplekse problemstillinger, og skaper rom for kritisk refleksjon.

Juryen anerkjenner særlig Hamdans fokus på menneskerettigheter og måten han adresserer viktige politiske temaer gjennom kunsten sin. Med bakgrunn fra musikkverdenen reflekterer Hamdan, som definerer seg selv som et «private ear», overbevisende rundt disse spørsmålene gjennom nedstrippet, sofistikert og tankevekkende, ofte provoserende uttrykk. En dyp forståelse for arkitektonisk rom karakteriserer arbeidet hans, i hvilket han legger til rette for en fysisk opplevelse som tillater publikum å engasjere seg i større kulturelle og sosiale spørsmål på et personlig plan.

Kunstner Lawrence Abu Hamdan (1985) er fra Amman og har sin base i Beirut. Gjennom sin kunst har han satt fokus på de politiske effektene av å lytte.

På grunn av sitt arbeid med lyd, har Abu Hamdan vært ekspertvitne i asylhøringer i Storbritannia. Hans siste utstilling «Earwitness Theatre» har blitt presentert på IMA Brisbane, CAM St Louis, Witte De With, Rotterdam, Tate Modern Tanks og Chisenhale Gallery, London, der den ble nominert til Turnerprisen. Hans kunstverk er en del av samlingene på MoMA, Guggenheim, Van AbbeMuseum, Centre Pompidou og Tate Modern. Abu Hamdan mottok sin doktorgrad i 2017 fra Goldsmiths College London, og er for tiden stipendiat ved Gray centre for Arts and Inquiry på University of Chicago.

Denne uken ble det klart at Adu Hamdan og alle hans mednominerte mottok Turnerprisen sammen. De nominerte ønsket å sende et signal om felleskap, mangfoldighet og solidaritet, og sendte derfor et samlet forespørsel til juryen om å dele prisen.

Edvard Munch Art Award

Edvard Munch Art Award (EMAA) markerer Edvard Munchs historiske betydning og vedvarende relevans for vår samtid. Utmerkelsen skal bidra med å fremme utviklingen av internasjonale talenter innen visuell kunst. Utmerkelsen tildeles en kunstner i etableringsfasen, ikke eldre enn 40 år, som har markert seg som særlig talentfull i løpet av de siste fem årene.

Prisen består av en pengepremie på NOK 500 000, en separatutstilling med prisvinneren ved nye MUNCH i Oslo og et kunstneropphold i samarbeid med Edvard Munchs atelier på Ekely. Prisen ble frem til 2019 gjennomført med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram, Morgendagens Helter.

Mer om EMAA her

Hamdan ble valgt av jurymedlemmene Suzanne Cotter, Mami Kataoka, Ingar Dragset, Simon Niami, og juryformann Alfred Pacquement. Juryen utnevnes av MUNCHs direktør, Stein Olav Henrichsen.

Edvard Munch (b. 1863-1944) var en norsk kunster og en av modernismens mest markante kunstnere. Munch skildret intense psykologiske temaer, og var en pioner for ekspresjonistisk kunst. Hans radikale eksperimentering innen maleri, grafisk kunst, tegning, skulptur, foto og film har sementert arven i Norge og den kunsthistoriske kanon. Hans arbeid har hatt betydning for utviklingen av tysk ekspresjonisme, surrealisme og for en rekke fremtredende samtidskunstnere, som Tracey Emin, Andy Warhol, Jasper Johns, Marina Abramović og Bjarne Melgaard. Prisen tjener således til å styrke samtidskunsten i en internasjonal sammenheng.