Edvard Munch horisonter

Utforsk de betydningsfulle strømningene i kunsten på Edvard Munchs tid – og opplev Munch sammen med europeiske og norske kunstnere.
 Edvard Munch, Barn i gata, 1913–15. Olje på lerret.

Samlingsutstilling

11. etg
Vises fra 25.05.2024

Edvard Munchs liv og karriere sammenfalt med en tid som var preget av store endringer i kunsten. Mot slutten av 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet, utforsket mange kunstnere alternative måter å avbilde både den synlige verden og det indre livet. I denne perioden oppstod ulike former for abstraksjon og eksperimentering med form og farge. Det moderne bylivet skapte en følelse av avstand og forvirring, samt drømmen om naturen og gullalderen. Munch og kunstnere som levde i hans tid begynte å utforske disse uvanlige psykologiske tilstandene gjennom unike individuelle uttrykk og stiler. 

Utstillingen presenterer et utvalg med tendenser innenfor europeisk kunst mellom ca. 1880–1950 og forteller hvordan Munchs arbeid befinnes i denne historien. Publikum vil få muligheten til å se hvordan kunstnere på forskjellige måter utvidet sitt uttrykk. Malere eksperimenterte med «unaturlige» farger, forenklete formspråk og tresnitt, brukte flere uvanlige materialer og behandlede lerretet som en dekorativ todimensjonal flate. 

Denne samlingsutstillingen har blitt til i samarbeid med Sparebankstifelsen DNB, Canica kunstsamling og Vigelandmuseet, som har bidratt med å styrke MUNCHs samling gjennom langsiktige deponier av kunstverk.
 
Edvard Munch horisonter plasserer Munchs verk sammen med verk av europeiske kunstnere som Karl Schmidt-Rottluff, Alexej von Jawlensky, Emil Nolde, Oscar Kokoschka, Else Alfelt, Asger Jorn, Gabriele Münter, Erich Heckel og Raoul Dufy; og norske kunstnere som Gustav Vigeland, Henrik Sørensen, Ludvig Karsten, Håkon Bjærke, Erik Harry Johannessen, Olaf Lange, Bjarne Engebret, Axel Revold, Per Krohg, Rolf Nesch, Sigurd Winge, Olav Strømme, Reidar Aulie, Arne Ekeland, Jakob Weidemann, Kai Fjell og Teddy Røwde.