Tekst på MUNCH, vol.1 
Uferdig
10. - 11.09. 2021

Medlemsbilletter

Matias Faldbakken // Smerz // Okay Kaya // Sumaya Jirde Ali // Felipe «Fela» Orellana Castro // Camara Lundestad Joof // Constance Tenvik & inti wang // Fredrik Høyer // Anne Karine Thorbjørnsen // Josef Yohannes // Aon Raza // Mette Henriette // DJ Renée Reif & Maja Hattvang // Kunstnerkollektivet Carrie // Manuel Pelmus & Ingunn Rimestad // Mattis Herman Nyquist & Yngvild Sve Flikke // Gunnhild Øyehaug // Sandra Kolstad & Kjersti Horn // Maritea Dæhlin // DJ Daeva // 

Når er noe egentlig ferdig? Og kan det uferdige ha en særlig verdi? Med utgangspunkt i disse spørsmålene inviterer vi til en todagers tekstfestival i et «uferdig» bygg, seks uker før den offisielle åpningen av nye MUNCH. Temaet «uferdig» er inspirert av Edvard Munchs egne tekster, som består av notater, utkast og litterære forsøk, og som er en del av museets samling. De færreste av disse ble publisert i Munchs levetid, likevel var de for ham et viktig verktøy for å bearbeide og utvikle tanker, erfaringer og ideer. Mange av tekstene var direkte knyttet til motiver han jobbet med.

I to dager fyller vi museets festsal, amfi, foajé og bokhandel med samtaler, høytlesninger, konserter, pop-up-lesesirkler og bestillingsverk laget spesielt til festivalen. Her møtes aktører som jobber med tekst på ulike måter: forfattere, kunstnere, musikere, skuespillere, dansere og andre. 

Tekst på MUNCH er en årlig tverrkunstnerisk festival, og en del av museets nye liveprogram. Tekstfestivalen tar utgangspunkt i Edvard Munchs tekster, en del av museets samling som er lite kjent for mange. Festivalen vil ha et nytt tema hvert år, knyttet til Munchs kunstnerskap.

Edvard Munch skrev hele livet, men de fleste av tekstene hans ble liggende i skuffen. I antologien bare et øyeblik går markante stemmer fra en rekke ulike felt – fra billedkunst til musikk, kritikk og astrofysikk – i dialog med en av disse uutgitte tekstene. Gjennom deres forskjellige reaksjoner på Munchs tekst utforsker boken potensialet i det skisseaktige og uferdige. 

Kjøp norsk utgave

Kjøp engelsk utgave

  FREDAG 10. SEPTEMBER

 • 16:00 // HOVEDINNGANG // Dørene åpner (klikk på programpostene for mer info)

  Mingling i festivalområdet i 1. etasje, med åpen butikk og servering i MUNCH deli & kafé. 

 • 16:30 // AMFI // Lesesirkel med kunstnerkollektivet Carrie

  Edvard Munch hadde sin egen måte å skrive på. Han brukte tekst for å samle løse tanker og utforske ideer, og notatbøkene hans er fulle av bearbeidelser og overstrykninger. Lite av det Munch skrev kan regnes som «ferdig» i tradisjonell forstand – i stedet kan det forstås som spontane nedtegnelser og litterære utkast.

  Bli med på en felles lesning av Munchs tekster sammen med kunstnerkollektivet Carrie, som jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, billedkunst og litteratur.

  Begrenset antall plasser. Gratis påmelding her for de som har fredagspass. 

 • 18:00 // FESTSAL // Etter Munch: «Jordens fordømte» av Sumaya Jirde Ali // Etter Munch: «Paolo» av Felipe «Fela» Orellana Castro // Ordet er ikke ditt lenger: Samtale mellom Felipe «Fela» Orellana Castro & Camara Lundestad Joof // Upublisert: Anne Karine Thorbjørnsen, Catharina Stoltenberg, Josef Yohannes & Aon Raza

  Etter Munch: «Jordens fordømte» av Sumaya Jirde Ali
  Forfatter, dikter og redaktør for tidsskriftet Fett Sumaya Jirde Ali leser diktet «Jordens fordømte», som er hennes reaksjon på en av Edvard Munchs uferdige tekster. Diktet er skrevet til antologien bare et øieblik, som gis ut i forbindelse med festivalen.

  Etter Munch: «Paolo» av Felipe «Fela» Orellana Castro
  «Paolo» er en nyskrevet dialog av hiphop-artist og skribent Felipe «Fela» Orellana Castro, og hans reaksjon på en av Edvard Munchs uferdige tekster. Dialogen er skrevet til antologien bare et øieblik og på festivalen fremføres den av Fela selv og hiphop-danser og skuespiller Georgia May Anta.

  Ordet er ikke ditt lenger: Samtale mellom Felipe «Fela» Orellana Castro og Camara Lundestad Joof
  Hva skjer når dramatikerens ord overlates til regissører og skuespillere? Og kan tekster skrevet for scenefremføring noen gang regnes som ferdige? Felipe «Fela» Orellana Castro er hiphop-artist, skuespiller og skribent, og en av forfatterne bak den kritikerroste forestillingen Blokk til Blokk som vant Oslo bys kunstnerpris i 2019. Camara Lundestad Joof er scenekunstner, dramatiker og forfatter. Hennes nyeste stykke De må føde oss eller pule oss for å elske oss har premiere på Nationaltheatret i oktober.

  Upublisert: Anne Karine Thorbjørnsen, Catharina Stoltenberg (Smerz), Josef Yohannes og Aon Raza presenterer upubliserte tekstarbeider.

 • 20:15 – 21:15 // PAUSE

  Mingling i festivalområdet i 1. etasje, med åpen butikk og servering i MUNCH deli & kafé. 


 • 21:15 // FESTSAL // Uferdig snakka: Samtale mellom Constance Tenvik & Inti Wang // Mini-konsert med Mette Henriette

  Constance Tenvik er utdannet kunstner, Inti Wang kommer fra motefeltet. Begges praksis – der tekst like gjerne opptrer som broderi på en joggedress, billedtekst til et iscenesatt selvportrett på Instagram eller narrativ i installasjonsform – spilles ut i skjæringspunktet mellom kunst- og motefelt, så vel som mellom ulike genre og uttrykksformer. Tilsynelatende forholder verken Tenvik eller Wang seg til etablerte kategorier av noe slag. Hvilken rolle spiller det uferdige i deres åpne og grenseoverskridende praksiser?

  Mette Henriette er en norsk samisk musiker, saksofonist og komponist. Hun debuterte i 2015 på det tyske plateselskapet ECM som en av de yngste musikerne i selskapets historie. På tekstfestivalen fremfører hun komposisjonen Čieđđa, fas, som er hennes respons på en av Edvard Munchs uferdige tekster og laget spesielt til antologien bare et øieblik.

 • 22:30 – 00:00 // MUNCH deli & kafé // DJ Renée Reif & Maja Hattvang

  Renée har spilt på Oslos klubber i ti år og Maja har danset der like lenge. Til vanlig jobber de i konkurrerende forlag, men denne kvelden forenes de bak spakene i kaféområdet i 1. etasje. 

 • 00:00 // Slutt

  LØRDAG 11. SEPTEMBER

 • 13:00 // HOVEDINNGANG // Dørene åpner (klikk på programpostene for mer info)

  Mingling i festivalområdet i 1. etasje, med åpen butikk og servering i MUNCH deli & kafé. 

  Innslipp gjøres ved hovedinngangen. 

 • 13:30 // AMFI // Lesesirkel med kunstnerkollektivet Carrie

  Edvard Munch hadde sin egen måte å skrive på. Han brukte tekst for å samle løse tanker og utforske ideer, og notatbøkene hans er fulle av bearbeidelser og overstrykninger. Lite av det Munch skrev kan regnes som «ferdig» i tradisjonell forstand – i stedet kan det forstås som spontane nedtegnelser og litterære utkast. Bli med på en felles lesning av Munchs tekster sammen med kunstnerkollektivet Carrie, som jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, billedkunst og litteratur.

  Begrenset antall plasser. Gratis påmelding her for de som har lørdagspass. 

 • 15:00 // FESTSAL // Utdrag fra Jordopphimlesang av Fredrik Høyer // Ta teksten videre: Samtale mellom Mattis Herman Nyquist & Yngvild Sve Flikke // Etter Munch: «Men derute, derute – » av Gunnhild Øyehaug // Mini-konsert Kaya Wilkins aka Okay Kaya aka Some Nerve

  Utdrag fra Jordopphimlesang av Fredrik Høyer
  Jordopphimlesang er et nyskrevet teaterstykke av Fredrik Høyer, som bygger videre på undergrunnsprosjektet Grønlandsutraen (2016). I Mattis Herman Nyquists regi skulle stykket hatt premiere i Kanonhallen i mars 2020, som del av Nationaltheatrets program, men som en følge av koronapandemien ble stykket utsatt på ubestemt tid. Det er enda ikke realisert på scenen, og da kan man kanskje ikke si at det er ferdig heller? Under tekstfestivalen får vi en smakebit av Jordopphimlesang, når Fredrik Høyer fremfører et utdrag fra forestillingen sammen med skuespiller Helene Bergsholm.

  Ta teksten videre: Samtale mellom Mattis Herman Nyquist og Yngvild Sve Flikke
  Hva skjer med dramatikerens fortelling, når en regissør får hendene i den? Og hva skjer når en roman omskrives til manus, eller – motsatt – når et manus blir utgangspunkt for en roman? Skuespiller, regissør og forfatter Mattis Herman Nyquist står bak flere forestillinger utviklet i samarbeid med dramatiker Fredrik Høyer. Han har også skrevet romanen Det er jeg som er Torvald, basert på Henrik Ibsens Et dukkehjem. Filmskaper Yngvild Sve Flikke har laget filmen Ninjababy basert på Inga Sætres tegnede roman Fallteknikk. I tillegg står hun bak filmen Kvinner i for store herreskjorter, som er basert på Gunnhild Øyehaugs roman Vente, blinke.

  Etter Munch: «Men derute, derute – » av Gunnhild Øyehaug
  Gunnhild Øyehaug er en av Norges mest kritikerroste forfattere, og bøkene hennes er oversatt til flere språk. Hun har også skrevet manus til både lang- og kortfilmer. På festivalen fremfører hun en tekst nyskrevet for antologien bare et øieblik, som er en reaksjon på en uferdig tekst av Edvard Munch.

  Mini-konsert Kaya Wilkins aka Okay Kaya aka Some Nerve
  Musiker og skuespiller Okay Kaya hadde en tekst av Edvard Munch på kjøkkenveggen da hun bodde i New York. Teksten var skrevet med tykke fargestifter da han var i sekstiårene, og handler om de indre rovfuglene som rev og slet i sinnet hans. Okay Kayas konsert under tekstfestivalen er en tolkning og videreføring av denne teksten, og utforsker den konstante kampen mellom lys og mørke som er gjennomgående i Munchs bilder og tekster.

 • 17.15 – 18.30 // PAUSE

  Mingling i festivalområdet i 1. etasje, med åpen butikk og servering i MUNCH deli & kafé. 

 • 18:30 // FESTSAL // Minnearbeid: Triangel, 1974 til 2021 av Manuel Pelmus & Ingunn Rimestad // Tekstvandringer: Samtale mellom Sandra Kolstad & Kjersti Horn // Performativ opplesning ved Maritea Dæhlin

  Minnearbeid: Triangel, 1974 til 2021 av Manuel Pelmus og Ingunn Rimestad
  Er historien knyttet til et sted, og innebærer museets flytting til Bjørvika at én historie avsluttes og en annen begynner? Eller flyter historien sømløst videre i det nye bygget, alltid uferdig og åpen? Under tekstfestivalen på nye MUNCH gjenskaper dansekunstner Ingunn Rimestad en koreografi hun fremførte i Munchmuseet på Tøyen på 1970-tallet. Performancen er et samarbeid mellom Rimestad og den rumenske kunstneren og koreografen Manuel Pelmus, og etterfølges av en samtale mellom de to. Triangel, 1974 til 2021 er utviklet i forbindelse med antologien bare et øieblik, som gis ut i forbindelse med festivalen. 

  Tekstvandringer: Samtale mellom Sandra Kolstad og Kjersti Horn
  Sandra Kolstad er musiker, komponist, produsent og forfatter, og jobber ofte i skjæringspunktet mellom musikk og litteratur, blant annet som komponist for scenefremføringer. Hun ga ut sin første roman, To ord for ødeleggelse, i år. Kjersti Horn er teaterregissør, og husregissør ved Det Norske Teatret siden 2020. Hun har i flere omganger satt opp stykker basert på romaner, blant annet Vigdis Hjorths Arv og miljø og Édouard Louis’ Farvel til Eddy Bellegueule, Valdens historie og Kven drap far min. På festivalen vil Kolstad og Horn snakke om tekst som del av en åpen oversettelsesprosess der ord og setninger stadig omformes og tillegges nye betydninger.

  Performativ opplesning ved Maritea Dæhlin
  Maritea Dæhlin er scenekunstner, og arbeider interdisiplinært med performance, lyd, tekst og video. Bidraget hennes til festivalen er en nyskreven tekst. Den speiler en til dels fragmentert tankeprosess som fortsatt er i ferd med å finne sin form, påvirket av indre og ytre impulser. På festivalen vil Dæhlin prøve ut en ny måte å fremføre tekst på, der hennes egen stemme spilles ut mot et større lydbilde.

 • 20:30 // FESTSAL // Å være i det uferdige: Maria Horvei intervjuer Matias Faldbakken // Mini-konsert med Smerz

  Å være i det uferdige: Maria Horvei intervjuer Matias Faldbakken
  Matias Faldbakken er forfatter og billedkunstner, og jobber med romaner, skulptur, tegning, video og collage. Både som forfatter og billedkunstner er han opptatt av å utforske forholdet mellom bilde og tekst, og ord og setninger er et sentralt element også i flere av de visuelle arbeidene hans. Disse arbeidene er i tillegg spekket med tekstlige referanser, som gir dem en tvetydig og åpen karakter som også kjennetegner romanene. Under tekstfestivalen på MUNCH intervjues Faldbakken av kunsthistoriker og tidligere Vinduet-redaktør Maria Horvei om det uferdiges rolle i verkene hans så vel som i den kunstneriske arbeidsprosessen.

  Mini-konsert med Smerz
  Elektronika-duoen Smerz består av Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg. Våren 2021 slapp de debutalbumet Believer, som er en blanding av klassisk, kammermusikk, hiphop, R&B, trance og techno. For duoen er skriving både arbeidsmetode og uttrykksmiddel, og tekstene deres har en spontan og fragmentarisk kvalitet som de selv beskriver «litt som dagboknotater».

 • 21:30 - 00:00 // MUNCH deli & kafé // DJ Daeva

  Nasim aka DJ Daeva er en Oslo-basert Billedkunstner, DJ og eventmaker født og oppvokst i Teheran. Daeva har spilt på Oslos klubb- og festivalscener siden 2004, blant annet på Livingroom, Sikamikaniko, Barongsai, Cosmopolite, Blå, Khartoum, Arabiske filmdager, Salt, Riksscenen, Melafestival, Pride-parade, Rumifestival og Godt Håb. Hun spiller rytmer fra all verdenshjørner med fokus på Midtøsten, Nord-, Øst- og Sør-Afrika.


 • 00:00: Slutt

Smittevern og praktisk info

Smittevern har høyeste prioritert når vi arrangerer festival i nye MUNCH. Vi har innarbeidet gode rutiner på huset og forholder oss til gjeldende restriksjoner. Om vi forblir på trinn 3 av gjenåpningen, vil vi ha servering i 1. etasje, og ikke inne i Festsalen. 

Det er satt av luftige pauser, slik at det skal være mulig å sikre seg servering under hele festivalen. Det vil også være mulig å bestille god mat og drikke i nyåpnete MUNCH deli & kafé, som vi anbefaler alle å sjekke ut. Festivalen avsluttes også i kaféen  som vil være holdt av eksklusivt for festivaldeltakerne og der vi har mulighet for full servering. For øvrig åpner vi vår nye restaurant  i september. Den er lokalisert sammen med baren Kranen i 13. etasje, som byr på Oslos beste utsikt.

Mer om MUNCHs serveringssteder 

Tekst på MUNCH, vol.1 
Uferdig
10. - 11.09. 2021

Medlemsbilletter

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer