Klassisk søndag: Fritz Kreisler

Kreisler, en elsket svindler.

Dørene åpner 13:30
Arrangementsstart 14:00
Varighet ca 1 time
Sitteplasser

Kan berømmelse gjøre deg fryktløs? Fritz Kreisler  (1875–1962) var en av sin tids mest feirede musikere – men også en svindler. Lær den ukonvensjonelle Kreisler bedre å kjenne når musikere fra Operaorkestret tar med 14 små svindelstykker til MUNCH denne høsten. 

Fritz Kreisler ble regnet som en av vår tids beste fiolinister. Fra barnsben av var det tydelig at gutten var begavet, og i kulturhovedstaden Wien på slutten av 1800-tallet slo han seg fort opp som en formidabel musiker og komponist. Men i mange år var han også en bedrager. 

Godt ut i karrieren kunne Kreisler fortelle verden at han hadde funnet en skattkiste av oversett musikk, signert Vivaldi, Padre Martini og Gaetano Pugnani – i tillegg til en drøss av 1800-tallets uoppdagede komponister. I virkeligheten var det hans egne verk, forkledd i fordums glans. PR-stuntet ga ham mye oppmerksomhet, før han ble avslørt av The New York Times-kritikeren Olin Downes i 1935. 

Kreisler skal ha vært relativt uaffektert av avsløringen, og likeså hans publikum; så elsket var fiolinisten at verkene fortsatte å leve selv uten Vivaldi og Pugnanis signatur. Operaorkestrets musikere tar med seg fjorten av disse karakterstykkene til MUNCH. De er arrangert av Nils Thore Røsth, 2. fiolinist i Operaorkestret, for solo fiolin og stryker-ensemble – og fiolinistene bytter på å spille solostemmen.  

Nils Thore Røsth – fiolin 
Hannah Catherine Wilder – fiolin 
Benedict Wiedmann – fiolin 
Christopher Tun Andersen – fiolin 
Anna Skogman – fiolin 
Rangfrid Bogen – fiolin 
Janina Kronberger – fiolin 
Ai Kanda Engelaug Akutsu – bratsj 
Wolfgang Johannes Sykora – bratsj 
Jan Koop – cello 
Vojtech Novak – cello 
Patrik Wilder – kontrabass 

Klassisk søndag er en konsertserie som byr på et rikt utvalg av klassiske musikkstykker, fra ulike perioder av musikkhistorien. Alle stykkene er valgt ut og spilt av Operaorkestret.