Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Marianne Bratteli

På lerretet skildrer Marianne Bratteli det grunnleggende i menneskelivet: forankring, familiebånd og sorg. I denne utstillingen får publikum oppleve hvordan en genuin interesse for de nære relasjonene danner røde tråder gjennom kunstnerskapet til Bratteli.

Utstilling

11. etg
22.10.2022 – 26.02.2023

I Brattelis bildeverden står barndomsminnene sterkt. Hun undersøker hvordan fortiden innhenter oss, og forplanter seg i ideologi, historier og eventyr. I utstillingen får publikum oppleve vår nære etterkrigshistorie – gjennom Brattelis malerier.

– Den svarte verdenen fylte meg, og jeg ble et mørkt og alvorlig barn, har Marianne Bratteli en gang uttalt. Hun var yngste datter av Trygve Bratteli – en far som satt i konsentrasjonsleir under krigen, og som senere ble en epokedefinerende statsminister i Norge for Arbeiderpartiet. Marianne Bratteli vokste opp i et hjem der farens grufulle opplevelser fra krigen la seg som et fortiet og mørkt slør over barndommen. 

Dette er Marianne Bratteli sin første omfattende museumsutstilling. Utstillingen tar for seg de store linjene i Brattelis kunstnerskap fra 1980-tallet og frem til i dag. Tidlig begynte hun å eksperimentere med ulike materialer, bildecollager, tresnitt og grafiske uttrykk. Hun er en pioner innen norsk videokunst, og en betydelig norsk maler.  Brattelis kunst er uttrykksfull, og ofte på grensen til det abstrakte.

I likhet med mange andre jevngamle kvinnelige kunstnere har Bratteli ikke blitt gitt den plassen og det fokuset kunsten hennes fortjener. Denne separatutstillingen vil gjøre sitt for å vise hennes betydning i vår nære kunsthistorie.

Publikum vil få en unik mulighet til å se Brattelis kunst samlet, og til å utforske hvordan kunstneren eksperimenterte med nye materialer og uttrykksmåter. Utstillingen viser frem det humoristiske og til tider burleske, men også det mørke alvoret som finnes i Brattelis kunst. Utstillingen inviterer til å oppleve vår felles historie – gjennom Brattelis personlige blikk på sin barndom og samtid.

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer