Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Marianne Bratteli

I sin kunst skildrer Marianne Bratteli det grunnleggende i menneskelivet: minner og familiebånd, men også avstand og ensomhet.

Utstilling

9. etg
29.04.2023 – 30.07.2023

Dette er Marianne Bratteli (f. 1951) sin første omfattende museumsutstilling. Utstillingen tar for seg de store linjene i Brattelis kunstnerskap fra 1980-tallet og frem til i dag. Brattelis kunst er uttrykksfull, og ofte på grensen til det abstrakte. Tidlig begynte hun å eksperimentere med ulike materialer, collager, malerier og tresnitt. Hun er også en pionér innen norsk videokunst.  Et eget rom i utstillingen er viet Brattelis tresnitt i kombinasjon med hennes videoer og familiefotografier.

– Den svarte verdenen fylte meg, og jeg ble et mørkt og alvorlig barn, har Marianne Bratteli en gang uttalt. Hun var yngste datter av Trygve Bratteli – en far som satt i konsentrasjonsleir under krigen, og som senere ble statsminister i Norge for Arbeiderpartiet i to perioder på 1970-tallet. Barndomshjemmet var preget av farens grufulle opplevelser fra krigen som la seg som et mørkt slør over familien. 

Utstillingen inviterer til å oppleve vår felles etterkrigshistorie – gjennom Brattelis personlige blikk på sin barndom og samtid. I Brattelis bildeverden står barndomsminnene sterkt. Hun undersøker hvordan fortiden innhenter oss, og forplanter seg i ideologi, historier og eventyr. Med sine særegne bilder viderefører hun en ekspresjonistisk linje i maleriet med vekt på følelser og formale grep gjennom farger og strøk på lerretet.

Publikum får med denne utstillingen en unik mulighet til å se Brattelis kunst samlet, og til å utforske hvordan kunstneren eksperimenterte med nye materialer og maleriske uttrykksmåter. Utstillingen viser frem det humoristiske og til tider burleske, men også det mørke alvoret som finnes i Brattelis kunst.

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer