MUNCH og Yara sammen i Tyskland

Publisert: 29.08.2023.

Yara er støttespiller til MUNCHs to store utstillinger i Tyskland høsten 2023. Gjennom dette samarbeidet kan MUNCH utvide sin internasjonale satsning med å bringe Edvard Munchs kunst ut i verden.

Den 15. september åpner den store presentasjonen Edvard Munch: Magic of the North på Berlinische Gallerie i hjertet av Berlin. Den 18. november åpner den kritikerroste Edvard Munch: Trembling Earth på Museum Barberini i Potsdam, en utstilling også har blitt vises på  Clark Art Institute i USA (10.juni - 15. oktober 2023) og er et trepartssamarbeid mellom institusjonene. Utstillingen har høstet utelukkende gode anmeldelser fra blant annet New York Times, Washington Post, Boston Globe m.fl. Det norske publikummet kan glede seg til utstillingen, som får den norske tittelen Jordsvingninger og åpner på MUNCH våren 2024.

- MUNCH og Edvard Munchs kunst har stort potensiale til å berøre mennesker over hele verden. Dette unike samarbeidet gir ytterligere fart til vår internasjonale satsning og strategi, samtidig som det er med på å løfte det kunstneriske programmet ute og her hjemme, sier direktør ved MUNCH, Tone Hansen

Både Edvard Munch og Yara har en lang historie i Tyskland. I 1892 holdt Munch sin første separatutstilling i Berlin. Det endte med skandale og stengte dører etter kun en uke, men ga ham samtidig en vennekrets av intellektuelle og kunstnere som inspirerte hverandre. Samme år, i Düsseldorf, var den unge ingeniøren Sam Eyde i jobb som brokonstruktør etter studier i nettopp Berlin. Han tok til seg alt han kunne av kunnskap om tysk ingeniørkunst, som var avgjørende da han dro hjem til Norge og sammen med Kristian Birkeland grunnla Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskab, som i dag er Yara.

Edvard Munch: Edvard Munch på stranden med pensel og palett. Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet

- MUNCH og YARA er begge norske med globale interesser, og Tyskland er et viktig marked for begge. Sammen med Yara blir utstillingene et treffsted for nettverksbygging, og bidrar til at vi når ut til enda flere, fortsetter Hansen.

I dag er Yara et av selskapene i verden med mest kunnskap om agronomi, med kontor i 60 land og salg til 160 land. Basert på tung vitenskap gir selskapet råd til bønder og matprodusenter over hele verden. For Yara utgjør Tyskland et kraftsentrum i Europa – både den økonomiske motoren og der klimakampen står sterkest.

- Kunst bringer mennesker sammen. Å feire naturen og reflektere over menneskets rolle her på jorden, både berører og inspirerer Yara i vårt arbeid med å redusere utslippene forbundet med matproduksjon. Til det, trenger vi å få med oss alle aktører i verdikjeden. Samarbeidet med MUNCH er med å skape en arena for samtale. Det skaper nye kontaktflater med private og offentlige aktører som alle er viktige for Yaras oppdrag med å brødfø en voksende befolkning og beskytte planeten, sier Svein Tore Holsether, adm. Dir. i Yara International.