Munch og kvinnen Live-omvisning

Direktestrømming fra vår Facebook-side, hvor våre formidlere tar deg med inn i det lukkede museet.
En naken kvinne vist fra hoftene og opp står eller ligger mot en buktende bakgrunn. Hun har en arm løftet bak hodet og den andre hvilende bak hoftene. Øynene er lukket og ansiktet er omrammet av langt, svart hår. Bak hodet har hun en rød sirkel som kan være en hatt eller en glorie.

Edvard Munch skrev en gang at «kvinnen har inspirert mange av de beste kunstverkene mine.» I samme tekst skriver han imidlertid: «Ofte følte jeg at kvinnen sto i veien for kunsten min.» Ganske motstridende! I denne livestrømmen skal vi utforske hvordan kvinnen som skikkelse inspirerte Munchs kunst og forsøke å tolke disse tvetydige ideene fra perioden kjent som fin de siècle.

Vi tar deg med tilbake i tid til 1890-årene, til Munchs angstridde år utenlands i Frankrike og Tyskland. Her avbilder han den moderne mannen og kvinnen som både oppslukt av hverandre og konsumert av mørke og ødeleggende følelser. Kjærlighetens kraft er ubestridelig, men hvordan så egentlig kjærlighet ut gjennom Munchs øyne? Velkommen til den tredje live-sendingen i vår svært populære serie med digitale omvisninger, der en av våre kunsthistorikere skal snakke om Munchs skildringer av Kvinnen – med stor K – i kunsten.

Live-omvisningen foregår på engelsk på våre Facebook-sider

Omvisningen ble gjennomført 23. april 2020, og kan sees her