Kunstprat for medlem: Kunstner Marianne Bratteli & kurator Kari J. Brandtzæg

La deg overraske av det lekne, lystige og alvorlige i denne samtalen med Marianne Bratteli.
Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Arrangement

Festsal

Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Dørene åpner 17:30 
Arrangementsstart 18:00  

Gå ikke glipp av samtalen med en av Norges fremste kunstnere fra sin generasjon, Marianne Bratteli, i dialog med kurator Kari J. Brandtzæg.  

Bratteli (f.1951) så tidlig til Munch i sin vilje til å eksperimentere og utfordre ulike medier og visuelle uttrykk. Det skjøre og det kraftfulle spiller sammen i fargerike, monumentale malerier, collager, videokunst og tresnitt. Som datter av statsminister Trygve Bratteli (1910–1984) vokste hun opp i et hjem preget av farens krigstraumer og etterkrigstidens nøkternhet. Sårbarhet, kvinneroller og krigstraumer løftes frem i bildene, med lys og mørke, alvor og humor.  

Nå har du mulighet til å høre Bratteli selv fortelle om hvilke erfaringer og opplevelser som har formet henne som kunstner. Hvordan var det å velge kunsten som levevei på 1970-tallet, og hvordan har erfaringene fra oppveksten preget det maleriske uttrykket hennes? 
 
Kari J. Brandtzæg er konservator/kurator ved Munchmuseet og er mag.art. med en avhandling om russisk kunst. Utstillingene inkluderer Knausgård om Munch (2017), Hode ved hode (2017), Svaneprinsessen (2019), Tracey Emin|Munch. Sjelens ensomhet (2021). Hun har tidligere virket som kunsthistoriker og kurator ved flere kunstinstitusjoner, inkludert Norsk kulturråd, KORO (Kunst i offentlig rom), Nasjonalmuseet og Kunstnernes Hus. Hun ble tildelt kritikerprisen for Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914–2014 (2015).

Marianne Bratteli (f.1951) ble utdannet ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo (1974–1978), og deretter ved Kunstakademiet i Oslo under professor Ludvig Eikaas i 1978–1982. Hun har vært aktivt til stede i norsk kunstliv siden midten av 1980-tallet. Bratteli er en pioner innen videokunsten, og har arbeidet med store tresnitt, collager og oljemalerier. Brattelis kunst er i dag inkludert i flere offentlige og private kunstsamlinger som blant annet Nasjonalmuseet, Stortinget, KORO, Nordnorsk Kunstmuseum, KODE og Lillehammer Kunstmuseum.