Klassisk søndag: R. Strauss / Webern

Richard Strauss’ møte med Munch.

Dørene åpner 13:00
Arrangementsstart 14:00
Varigeht ca 1 time
Sitteplasser

Kammerkonsert med Oslo-Filharmonien

Richard Strauss: Metamorfoser for 23 solostrykere (1944–45) 
Anton Webern: Langsamer satz (1905) 

Richard Strauss (1864–1949) var en stor beundrer av Edvard Munch, og i 1917 fikk han oppleve både kunsten og kunstneren på nært hold. På denne konserten er det Strauss’ Metamorfoser i kammerversjon som fremføres i MUNCH. 

I mars 1917 kom komponisten Richard Strauss til Kristiania for å holde to konserter i Aulaen. Været var kaldt og utrivelig, og Strauss var i dårlig humør da han kom til konsertlokalet. Men han ble over seg av begeistring da han så Munchs malerier. Etter konserten ba han om å få slått på alt lyset i salen så han kunne studere dem nøye. Neste dag fikk Strauss møte Munch, og de var sammen under resten av oppholdet.

Strauss skrev sine Metamorfoser for 23 solostrykere mot slutten av andre verdenskrig. Komponisten uttalte seg aldri direkte om hva som inspirerte musikken, men verket blir gjerne oppfattet som et slags minnesmerke over en tysk kultur som var i ferd med å kollapse. I 1990 ble noen tidlige skisser til Metamorfoser funnet, skrevet for strykeseptett. Rudolf Leopold har siden arrangert hele verket for denne besetningen.

Våren 1905 gikk den unge komponisten Anton Webern (1883–1945) en femdagers fottur i hjemlandet Østerrike. Han skrev i dagboken sin: «Å gå slik for evig blant blomster, med min kjære ved siden av meg, å føle seg så fullstendig i ett med universet … Det var et eventyrland!» I juni samme år skrev han Langsamer Satz for strykekvartett, med den eventyrlige turen friskt i minne.  

Klassisk søndag er en konsertserie som byr på et rikt utvalg av klassiske musikkstykker, fra ulike perioder av musikkhistorien. Alle stykkene er valgt ut og spilt av Oslo-Filharmonien.