Digital utstilling: Det eksperimentelle selvet

Visste du at Edvard Munch ikke bare malte, men også fotograferte? Og at han tok massevis av selfies? Opplev kunstnerens undersøkende og poetiske fotografier i denne digitale utstillingen, hvor han retter kameraet mot seg selv og sine nærmeste omgivelser.
Edvard Munch: Edvard Munch på stranden med pensel og palett. Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet

Utstilling

DIGITAL
20.05.2020 – 31.12.2021

I 1902 kjøpte Edvard Munch  sitt første fotoapparat. Dette brukte han flittig til å eksperimentere i nære omgivelser, ofte med seg selv foran linsen – på nerveklinikken, på stranden eller hjemme i hagen. Munch var en nysgjerrig fotograf som ofte utnyttet effekten av tekniske «blundere», som uvanlige kameravinkler, «feil» fokus og bevegelse med lang eksponeringstid som gjorde at kroppen ble gjengitt på spøkelsesaktig vis. Den eksperimentelle tilnærmingen er den samme som i maleriene og grafikken, men fordi Munch anså seg selv for å være amatør, stilte han ikke ut fotografiene offentlig.

I denne utstillingen viser vi et stort utvalg av Munchs fotografier og inviterer deg til å oppdage en mindre kjent side ved kunstneren. Utstillingen, som tidligere har vært vist i blant annet New York og Stockholm, er nå blitt omarbeidet til en heldigital utstilling for MUNCH. Her kan du utforske Munchs eksperimentelle fotografier, lære mer om hans lekne tilnærming til mediet og oppdage forbindelser til maleriene og grafikken hans. En digital kunstopplevelse som lar oss bli kjent med Munchs kunstnerskap på helt nye måter.

Utstillingen er kuratert av Patricia Berman og produsert av The American Scandinavian Foundation/Scandinavia House, New York i samarbeid med MUNCH.

Hovedverk

Edvard Munch: Edvard Munch à la Marat ved badekaret på Dr. Jacobsons klinikk. Sølvgelatin, 1908-09. Foto © Munchmuseet
Et svart-hvitt fotografi av Edvard Munchs ansikt i profil. Han har på seg dressjakke, og en mørk hatt som kaster skygge over øynene
Edvard Munch: Edvard Munch og hans husholderske. Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet
Edvard Munch: Fips på verandaen. Sølvgelatin, 1930. Foto © Munchmuseet
Edvard Munch: Edvard Munch på stranden med pensel og palett. Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet