STEMMER: Hvem bestemmer hva som er pent? Samtale

«Skjønnhet» er både et tøyelig og rigid konsept. Men hvem ligger makten hos når noe eller noen får merkelappen «pen»? Og hva kan vi vinne på å nærme oss det «stygge»?

Arrangement

Deloittehuset, Dronning Eufemias gate 14

Skjønnhet og makt er uløselig knyttet sammen. Normer for hva som regnes som «pent» virker inn på våre liv på ulike måter, og kan påvirke alt fra hvem som blir innkalt til jobbintervjuer, hvilken mat som spises eller havner på dynga og hva som regnes som god eller dårlig kunst.

Hvilke konsekvenser har det for mennesker, naturen og kunsten at noe regnes som «pent»? Skal vi jobbe for å utvide hva og hvem som blir plassert i denne kategorien eller bør vi heller forkaste forestillingen om at det estetiske er noe vi skal måtte strebe etter?

I denne samtalen snakker Salamatu «Sally» Kamara og Anders Braathen sammen om hvordan de forholder seg konsepter om skjønnhet. Både på jobb og i livet ellers.

Salamatu «Sally» Kamara er spesialrådgiver i Medvind assistanse, entreprenør, forfatter av boken «Hva har du under klærne?» og har vært aktiv i Norges Handikapforbund. Hun jobber for å utfordre skjønnhetsnormer for kropp, blant annet når det gjelder kjønn, hudfarge og funksjonsvariasjoner.

Anders Braathen aka "Hipstakokken" er kjent for restauranten Smalhans, som er en av to restauranter i landet med utmerkelsen «Bib Gourmand» i Michelin-guiden. Han har stort fokus på mangfold og bærekraft, og er opptatt av hvordan skjønnhetsnormer for mat påvirker hva forbrukere kjøper og ønsker å spise.

Leder av samtalen: Pia Henriksen formidler, skriver og underviser om klær og mote i et samfunnsperspektiv. Hun interesserer seg for hva mote, estetikk og kunst kan fortelle oss om mennesker og tiden vi lever i.

STEMMER er en samtalearena som løfter mangfoldet av nye meningsbærere og som peker på de mest interessante ideene i vår tid. Samtaleserien er et samarbeid mellom MUNCH og Deloitte.