// AVLYST // Klaus Mäkelä, Janine Jansen, Martin Fröst & Oslo-Filharmonien på MUNCH

To enestående musikere, fiolinist Janine Jansen og klarinettist Martin Fröst, er solister i en nyskrevet dobbeltkonsert av Sally Beamish. Klaus Mäkelä dirigerer et variert program med 55 musikere på scenen i MUNCHs nye festsal.

Arrangement

Festsal
Avlyst

Arrangementet er avlyst. Alle billettholdere vil bli kontaktet og refundert.

Jean-Féry Rebel: Le Chaos fra Les Élémens
Sally Beamish: Distans
Unsuk Chin: Subito con forza
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 6

Klaus Mäkelä, dirigent
Janine Jansen, fiolin
Martin Fröst, klarinett

Britiske Sally Beamish (f. 1956) tar i bruk musikk fra tre land i sin nye dobbeltkonsert for fiolin, klarinett og orkester: Fra Skottland; der hun bodde i 30 år, fra Nederland; hjemlandet til fiolinist Janine Jansen, og Sverige; hjemlandet til klarinettist Martin Fröst. Verket har fått den svenske tittelen Distans, og tematiserer lengsel etter sine nærmeste.

Jean-Féry Rebel (1666–1747) var en dyktig fiolinist, og skrev musikk i flere sjangre, blant annet en rekke koreograferte symfonier. Kaos er innledningen til en av disse, Elementene fra 1738, og beskriver kaoset som råder i forkant av skapelsen. Stykket begynner med en kraftig dissonans som savner sidestykke i 1700-tallets musikk.

Sørkoreanske Unsuk Chin (f. 1961) er en av vår tids mest anerkjente orkesterkomponister. Beethoven er en av hennes viktigste inspirasjonskilder, og Subito con sforza er skrevet i anledning 250-årsjubileet for hans fødsel, på bestilling fra Concertgebouw-orkestret i Amsterdam. Det korte, kontrastfylte stykket inneholder flere referanser til Beethovens musikk, og er inspirert av Beethovens skissebøker, særlig dette sitatet: «Dur og moll. Jeg er en vinner.»

Beethoven elsket naturen og hentet ofte inspirasjon på lange spaserturer med en skissebok under armen. I sin Symfoni nr. 6, også kjent som Pastoralesymfonien, gir han en rik beskrivelse av sine naturopplevelser. Symfonien begynner med en beskrivelse av lykkefølelsen av å komme ut i naturen. Siden får lytteren oppleve både bekkens rolige sildring, lystige landsbyfolk, og en kraftig storm før den idylliske avslutningen.