Borealis Preview på MUNCH Konsert

Kraftfulle musikalske utrykk, sosial aktivisme og et nytt samarbeid mellom øst og vest.

Arrangement

Festsal

Bilde: Marshall Trammell. Stillbilde fra filmen “11 Postures”

I løpet av de neste årene vil MUNCH og Borealis gå sammen for å presentere eksperimentelle lydlandskap og musikk i Norges to største byer. Samarbeidet starter med Borealis Preview, en smakebit fra det kommende Borealis-programmet brakt til Oslo-publikummet på MUNCH. 

Borealis er en festival for eksperimentell musikk og har i snart tjue år banet vei for sjangerkryssende musikk- og kunstuttrykk i Bergen. Borealis Preview blir en kveld med musikk fra et utvalg av artister som er aktuelle på Borealis i 2022, og deres grensesprengende ideer. Den amerikanske perkusjonisten Marshall Trammell – festivalens gjestekunstner – gjør et impro-set sterkt inspirert av hans sosiale aktivisme; det banebrytende Ensemble neoN byr på en nedstrippet førpremiere på bestillingsverket de utvikler i samarbeid med Lasse Marhaug for Borealis 2022; og multitalentet Jenny Berger Myhre skal spre sitt karakteristiske lydbilde – en sammensmeltning av DYI-instrumenter og nostalgi – med elementer hentet fra hennes splitter nye radioverk med premiere på festivalen en uke etter. Kvelden blir et glimt av Vestlandets eksperimentelle ånd ved Oslofjorden, og setter startskuddet for samarbeidet mellom Borealis og MUNCH, Bergen og Oslo.

Marshall Trammell er en eksperimentell arkivar, perkusjonist, komponist, dirigent og sosial aktivist bosatt i Oakland, California. Hans estetikk og aktivisme er sentrert rundt tiltak for sosial endring. Trammell ønsker å produsere nye lokale og globale systemer for reell samfunnsendring, samt verktøy for å kunne forestille seg en post-kapitalistisk verden. Fremførelsene hans på trommesettet er ofte en musikalsk tolkning av menneskers refleksjon rundt eget liv, eller samfunnet de lever i. Trammell er Borealis sin gjestekunstner i perioden 2020–2022.

Ensemble neoN er en norsk samtidsmusikkgruppe som arbeider på tvers av kunstneriske former, og som blant annet har samarbeidet med billedkunstnere og utøvere som Susanna, Phill Niblock, Alvin Lucier og Johannes Kreidler. neoN streber etter å lytte til en verden som er i stadig endring. Det er denne holdningen som stadig utfordrer og utvider ensemblets musikalske språk. De siste årene har Ensemble neoN markert seg både nasjonalt og internasjonalt ved å opptre på festivaler som MATA, Ultima og Molde Jazzfestival. De har gitt ut ENSEMBLE NEON: Niblock/Lamb, Choosing to Sing, samt debutalbumet neoN og The Forester med Susanna Wallumrød, som begge ble tildelt Spellemannpris.

Jenny Berger Myhre er en multidisiplinær kunstner som fra sin base i Oslo arbeider med lyd, video, performance og fotografi. Musikken hennes består ofte av feltopptak, melodifragmenter, datagenererte sekvenser, modulære synther og lo-fi elektronikk. Dette resulterer i lydlandskaper med referanse til både den elektroakustiske tradisjonen, så vel som eksperimentell popmusikk. Hun slapp sitt debutalbum Lint i 2017, og har også arbeidet med musiker og forfatter Jenny Hval, og var med på å lage og turnere med forestillingen The Practice of Love i 2019. I 2022 gir hun ut sitt andre album Here Is Always Somewhere Else på Breton Cassette.