Katarina Barruk & Elina Waage Mikalsen Konsert

To samiske musikere forbinder fortid og fremtid.

Foto: Sara Berglund
Dørene åpner 20:00
Sitteplasser

Katarina Barruk og Elina Waage Mikalsen har de siste årene samarbeidet ved flere anledninger, og på MUNCH vil publikum få høre de to artistene både hver for seg og sammen. Møtet mellom dem er på mange måter unikt, med sine ulike bakgrunner fra umesamisk og sjøsamisk kultur. Gjennom et felles ønske om å skape kunst og musikk på egne premisser, med utgangspunkt i kjærlighet til egen kultur og musikkens eget språk vil de invitere publikum inn i deres musikalske verdener.

Om musikerne

Katarina Barruks særegne stemme og scenetilstedeværelse skaper et musikalsk rom av sårbarhet og styrke. Hun leverer en heftig, men jordnær, blanding av popmusikk, tradisjonell joik og improvisasjon. Barruk forteller om en helt spesiell måte å være på scenen på, som smitter over på publikum:  "Når jeg opptrer ser jeg indre bilder av steder, mennesker og hendelser. Jeg prøver å ta publikum med meg til disse stedene, og inn i min følelsesmessige tilstand.”  Barruk er oppvokst i Lusspie (Storuman) og Gajhrege (Gardfjäll), men er for tiden basert i Ubmeje (Umeå).  I 2020 mottok Barruk prisen SKAP Kulturbärarpris. Nylig har hun bidratt til Gwangju Biennalen i Sør-Korea med et lydverk, og gitt ut sitt andre album, Ruhttuo (Boreal Forest), i samarbeid med de norske produsentene Arnljot Nordvik og Christo Stangness.  
 
Elina Waage Mikalsen kombinerer stemme, elektroniske og egenbygde instrumenter for å lage et musikalsk rom i skjæringspunktet mellom fantasi og virkelighet. Ufortalte historier og kosmologier preger måten hun arbeider på. Mikalsen bruker musikk som en tidsmaskin, som beveger seg frem og tilbake mellom fortid og nåtid.