Frihetens former: The Happening Samtaler & musikk

Frihet! Handling! Nå! - En kveld med abstrakt ekspresjonisme i fokus.
Lee Krasner, Through Blue, 1963.

Bilde: Lee Krasner, Through Blue, 1963

Dørene åpner 18:30
Billett gir inngang til alle utstillinger

MUNCHs store utstilling Frihetens former danner rammen for denne begivenhetsrike lørdagskvelden. Her kan du fordype deg, og utvide horisonten, med abstrakt ekspresjonisme som kunstnerisk rød tråd. Vi fyller festsalen med en god blanding av foredrag og musikalske innslag.  

Live musikk:  
Kim Myhr & Martin Myrvold 
Intuitive People (Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin & NMH, med Signe Emmeluth)

Samtaler: 
Mary Gabriel 
Daniel Zamani 
Rob Young  

Program

19:00 Introduksjon: The Shape of Freedom / Frihetens former  
Daniel Zamani, som kuraterte The Shape of Freedom på Museum Barberini i Potsdam, introduserer hovedtemaene og kunstnerne i utstillingen. I samtale med Christin Fonn Tømte (Avdelingsdirektør Formidling, MUNCH). 
 
19:15 Foredrag: Ninth Street Women: Five Revolutionary Abstract Painters – Mary Gabriel  
Flere kvinnelige kunstnere har havnet i skyggen av de store mannlige profilene innenfor abstrakt ekspresjonisme. Den amerikanske forfatteren og kunsteksperten Mary Gabriel holder et illustrert foredrag om kvinnelige kunstnere som arbeidet innenfor kunstretningen.  Gabriels omfangsrike bok, Ninth Street Women, er en av de mest innflytelsesrike bøkene om kvinnelige kunstnere som arbeidet i New York etter krigen. 
 
20:00 Performance: Intuitive People – Rolf-Erik Nystrøm & Håkon Thelin med Signe Emmeluth og studenter fra Norges Musikkhøgskole
Frijazz-konsert med saksofonist/komponist Rolf-Erik Nystrøm, kontrabassist/komponist Håkon Thelin, samt studenter fra deres kurs i improvisasjonsbasert samtidsmusikk på NMH. Saksofonisten Signe Emmluth gjester.

20:15 Pause 

20:35 Foredrag: Frihet! Musikk! Nå!  
Rob Young (forfatter og tekstredaktør, MUNCH) snakker om hvordan den abstrakte kunsten i etterkrigstiden preget andre kunstformer, som blant annet samtidsmusikk og jazz. Tanken om kunstnerisk frihet som værende et politisk verktøy ble promotert under den kalde krigen, og Young vil fortelle om hvordan kunsten preget sin samtid. 

21:05 Spørsmål og svar: Kim Myhr  
Den kritikerroste gitaristen Kim Myhr, som tidligere har spilt konsert i Rothko Chapel i Houston, Texas, svarer på spørsmål om frijazz, kunst – og om hva maling og musikk har til felles.  

21:15 Performance: Kim Myhr og Martin Myrvold 
Kvelden avsluttes med en performance av musikeren Kim Myhr og lyskunstneren Martin Myrvold. Ved hjelp av elektronika, gitar og lys lager de to en unik audiovisuell opplevelse. Farget lys, videoer projisert på skulpturer og musikk gjør dette til en fest for både øyne og ører. 

22:00 Avslutning