u/synlig – Brendan Fernandes Performance

Opplev en ny performance av den internasjonalt anerkjente kunstneren Brendan Fernandes, som feirer skeiv identitet, samhold og solidaritet. Museets runde glassamfi vil i tre dager aktiveres av kropper i bevegelse, pulserende lys og et nykomponert lydspor.

Arrangement

Amfi / Lobby

Bilde gjengitt med tillatelse fra kunstneren og  Monique Meloche Gallery. Foto: Nathan Keay

19:00 Introduksjon av Brendan Fernandes i lobby og felles pusteøvelse 
19:15
Performance i Amfi
21:00
Slutt      

Brendan Fernandes har skapt et nytt verk til MUNCH. Han er kjent for sin eksperimentelle tilnærming til dans – som har blitt kalt "ballett kink”. u/synlig er en performance med fem dansere laget spesielt til museets Amfi, der publikum inviteres til å oppleve verket fra både innsiden og utsiden. 

Amfiets vegger av glass gjør det mulig å utforske hva synlighet og usynlighet er. I performancen undersøkes forholdet mellom hypersynlighet og usynliggjøring - som en felles erfaring for marginaliserte grupper. Fernandes bruker dans som et sosiopolitisk verktøy, og en form for protest. Verket handler om behovet for å bygge felleskap og trygghet for skeive og andre minoriteter, og feirer klubbkultur i kjølvannet av masseskytingen ved London Pub under Oslo Pride i sommer. 

«Denne hendelsen er en påminnelse om at hatet eksisterer og at vi fremdeles kjemper for tryggheten og rettighetene våre som skeive», forteller Brendan Fernandes selv. 

Performancen innledes med en 15 min. introduksjon av kunstneren i lobbyen, som avsluttes med en kollektiv pusteøvelse før verket starter.

u/synlig er skapt av Brendan Fernandes i samarbeid med dramaturg Katlin Bourgeois og danserne Judith Arupa, Ornilia Percia Ubisse, Jonathan Ibsen og Putli Jasmine Hellesen. Lydsporet er laget av Alex Inglizian, og kostymene er designet av T-Michael (Norwegian Rain). Lysdesign er av Jan Erik Holto.

u/synlig er et bestillingsverk til MUNCH live, og en del av museets nye satsning på performance.  Verket er støttet av den Canadiske Ambassade i Oslo.

Brendan Fernandes (f. 1979 i Kenya) er en kanadisk kunstner, basert i Chicago, som arbeider i skjæringsfeltet mellom dans og billedkunst. Fernandes’ arbeid tar opp spørsmål knyttet etnisitet, skeiv kultur, migrasjon, protest og kollektive bevegelser. Prosjektene hans har blitt vist ved Whitney Biennial (New York); Solomon R. Guggenheim Museum (New York); Museum of Modern Art (New York); Getty Museum (Los Angeles); National Gallery of Canada (Ottawa) og MAC (Montreal). Fernandes er førsteamanuensis ved Northwestern University, Art Theory and Practice department.