På vranga eller ikke Rámis

Lær om duodji, samisk språk og redesign i et trygt og queer rom
Verksted

Passer for:  Ingen aldersgrense, men passer best for 18-29 år
Sted: Verksted på MUNCH

Dørene åpner: 11:00, oppmøte i lobby
Start: 12:00
Varighet: ca 4,5t

Jorggu vai ii (les teksten på nord-samisk)

Mådtsode jallh ij (les teksten på sør-samisk)

Velkommen til et verksted der resirkulering, duodji (tradisjonelt samisk håndverk og kunsthåndverk), samisk språk, det skeive og felleskapet er grunnlaget. Anna-Stina Svakko forteller om symboler i samiske klesplagg, om tilhørighet og hvordan man setter samisk preg på klesplagg. Trenger vi å bære klærne våre på vranga i 2023, som beskyttelse eller i kamp?

Vi ber deltagerne ta med et klesplagg som skal redesignes på verkstedet. Dette kan være en jakke eller skjorte. Det er ikke nødvendig med forkunnskaper i søm for å delta, men det er en fordel.

Det blir servert kaffe, tørket kjøtt og et vegansk alternativ. 

Anna-Stina Svakko (født i 1967 i Kiruna), bor i Porjus, på svensk side av Sápmi. Hun tok mesterbrev i duodji/samisk håndverk og myke materialer i 1991 og arbeider med tradisjonell duodji, samiske drakter/kofter og moderne samisk design. Hun var ledet blant annet det første skeive gakti/kofte-kurset på norsk side av Sápmi i 2022.

Verkstedet skal være en trygg arena for alle. Det er nulltoleranse for diskriminerende, krenkende og hatefulle ytringer. Ta kontakt med en av våre arrangementsansvarlige hvis du opplever noe som føles upassende.

Takk til Garmeres for deres innsikt og bidrag til dette formidlingsprosjektet. 
Dette verkstedet er en del av SOLO OSLO, en serie soloutstillinger og formidlingsprosjekter av Oslo-baserte kunstnere og formidlere, støttet av Talent Norge og Canica. 

Bilde: Elisabeth Jørgensen