Edvard Munchs Alfa og Omega

Visste du at... Munch laget sin egen bisarre skapelsesberetning?

Edvard Munchs Alfa og Omega-mappe er en samling grafikk som illustrerer kunstnerens personlige og bisarre versjon av skapelsesberetningen. Mappen består av 18 hovedbilder, to innledende vignetter, et tittelblad og en illustrert innholdsfortegnelse trykt som litografier. I tillegg finner vi i mappen et prosadikt som ledsager bildene.

Historien tar utgangspunkt i de to første menneskene på en øde øy – Alfa og Omega. De lever i harmoni inntil en stor sky kaster skygge over øya – Alfa oppdager Omega liggende med en diger slange som hun stirrer betatt på. Alfa dreper slangen i sinne og sjalusi, men dette stopper ikke Omega. Hun innleder erotiske forhold med alle øyas dyr, til hun går lei og flykter på ryggen av et dådyr.

Alfa tror han er alene igjen – men en dag kommer Omegas barn til ham. En ny slekt har vokst frem på øya, og de kaller ham sin far. Det er små griser, slanger, apekatter, rovdyr og andre bastarder av mennesket. Alfa fortviler: ”Han løb langs Havet; Himlen og Havet farvedes med Blod; han hørte Skrig i Luften og holdt sig for sine Øren; Jorden, Himlen og Havet skalv, og han følte en stor Angst.”

Når Omega en dag kommer tilbake slår Alfa henne i hjel. Han blir sittende og betrakte henne, men overfalles bakfra av alle hennes barn og øyas dyr som river ham i hjel.

Teksten i Alfa og omega-mappen ble trykket både på norsk og fransk, og er et av få eksempler på at Munchs litterære ambisjoner manifesterte seg i en publisert tekst. Mappen ble trykket av Dansk Reproduktionsanstalt og dateres 1908–1909. Tittelbladet fastslår at første trykking bestod av 50 eksemplarer, men Munch-forskeren Gerd Woll hevder i en artikkel at mappen sannsynligvis ble trykket i mellom 80 og 90 eksemplarer totalt.

Denne saken er basert på en artikkel skrevet av Sivert Thue. 

Bli med bak kulissene og få et innblikk i hvordan våre konservatorer jobber med bevaring av den skjøre samlingen.