LYTT! SOLO OSLO: Din stemme

Dette er en serie for deg som digger kunst og kultur, men ikke nødvendigvis stoler på din egen stemme i møte med samtidskunsten.

Føler du deg usikker på egne tolkninger når du ser samtidskunst? Bli med når kunstformidler Zeenat Amiri snakker med legen Henza Anwar, aktivisten Begard Reza og danseren Hamda Barise fra Salam, en frivillig organisasjon for skeive og ikke-binære med muslimsk bakgrunn, om deres ulike forhold til kunst og kunstrom.

I lydserien SOLO OSLO: Din stemme vil du få ulike innganger til temaer som blir tatt opp i utstillingen SOLO OSLO: Sandra Mujinga, som vises på MUNCH i perioden 22.01.2022 – 03.04.2022. Du kan lytte til lydfilene hvor enn du vil, bare ikke i utstillingen – der skal du bruke dine egne erfaringer, dykke ned i de sanselige inntrykkene og gjøre deg opp egne meninger – stol på din egen stemme!

Prolog   

Her får du høre om får du høre om hvorfor SOLO OSLO: Din stemme ble skapt og hva du kan forvente av de kommende lydfilene. I tillegg blir du introdusert for den frivillige organisasjonen Salam og får vite mer om samarbeidet mellom Zeenat og Salam.

Salams fortolkninger

Salam har vært på MUNCH i tiende etasje og sett Sandra Mujingas utstilling. Her deler de sine opplevelser og fortolkninger av kunstverket med deg. Zeenat gjorde klart spørsmål som skulle oppmuntre deltakerne til sine egne fortolkninger til utstillingsbesøket. Men hvordan var egentlig opplevelsen? Hør på dem her!

Kunstrom og fortolkning        

Hvem er stemmene du møter i denne serien? Hils på Henza, Begard og Hamda fra Salam. I denne episoden får du høre om hvilke kunstrom vi oppholder oss i og hvilke vi foretrekker. Hvor får vi tilgang til kunst og hvilken maktdynamikk eksisterer i kunstrommene vi har vært i? Du vil høre litt om våre personlige forhold til kunsten, kunstrommet og hva slags maktskifte som kommer med en friere fortolkning.

Tilhørighet og fremmedgjøring

Utenforskap i samfunnet kommer i mange forskjellige former. I denne lydfilen snakker vi om utenforskap, fremmedgjøring og hva vi mener må til for å skape tilhørighet – i samfunnet og i kunst. Her vil du høre litt om noen av stedene vi føler oss mest fremmedgjort, og hva vi mener som skal til for å skape tilhørighet.

SoMe – en type verdensbygging

Sosiale medier gir oss muligheten til å forme og manipulere digitale personligheter. Det er et sted hvor vi både kan vise oss frem og kamuflere oss. Med utgangspunkt i ny teknologi undersøker Sandra Mujinga betydningen av skygger og vekslingen mellom synlighet og usynliggjøring i denne utstillingen. Her forteller vi litt om hvordan vi bruker sosiale medier, og hvordan sosiale medier både kan være med på å gjøre oss for synlige og å gi et begrenset bilde av hvem vi egentlig er.

Potensialet i science fiction

Science fiction er noe som opptar Sandra Mujinga . Verdensbygging i science fiction har endeløse muligheter. Fortellingene kan være dystopiske, de kan handle om verdens undergang eller de kan ta avstand fra historien og det som faktisk har skjedd. Hva kan vi lære av science fiction når vi løsriver oss fra historien? Vi prater om afrofuturisme, vårt forhold til scifi og hvilke muligheter som finnes der.

Hva er greia med samtidskunst?

Samtidskunst kan oppleves som utilgjengelig for mange. . Utilgjengelig på grunn av innholdet, rommet kunsten er i, eller fordi det føles som at det er noen uskrevne regler som må følges. Trenger man egentlig å være en kunstkjenner for å sette pris på samtidskunst? Hva er ditt forhold til samtidskunst? I denne lydfilen snakker vi om ulike innganger til samtidskunsten og om hvorfor den kan oppleves som så vanskelig.

Lydproduksjon: Nitro Sound AS © Munchmuseet

Lytt til spillelista på SoundCloud

Les mer om Zeenat Amiris formidlingsprosjekt, som er en del av SOLO OSLO-serien.