Arne Ekeland, Gutter. Olje på lerret, 1945. Foto: Richard Jeffries. Copyright: Munchmuseet.

Edvard Munch Stenersen

Opplev Munch sammen med store nordiske kunstnere fra hans egen levetid, og oppdag sporene han etterlot seg i kunsthistorien.

Samlingsutstilling

11. etg
Audioguide

Bli bedre kjent med Rolf Stenersen og kom tett på utvalgte verk fra samlingen hans. 

Les mer

Bestill audioguide

Edvard Munch var banebrytende innen den moderne kunsten, både i Norge og internasjonalt. I motsetning til mange andre av hans samtidige kolleger, var han ikke del av en bestemt kunstgruppering og underviste heller ikke på kunstakademier – hans innflytelse gikk først og fremst gjennom det å stille ut kunst.

Derimot hadde han nære støttespillere som var viktige for ham, slik som kunstsamleren og forretningsmannen Rolf Stenersen, som ga sin samling til offentligheten i 1936. Denne samlingen er i dag en del av museets samling.

Stenersen-samlingen begynte med Munch, men ble etter hvert utvidet med en lang rekke av datidens unge kunstnere som Olav Strømme, Kai Fjell, Ludvig Karsten, Reidar Aulie, Rolf Nesch og Jakob Weidemann. Flere av disse var direkte eller indirekte påvirket av Munch, som også ga Stenersen råd om hvilke kunstnere han burde satse på.

Publikum får i denne utstillingen en helt spesiell anledning til å se Munch sammen med norske og nordiske kunstnere fra hans egen samtid – en fremvoksende generasjon modernister som til dels befant seg i skyggen av den store, norske innovatøren.

Med utgangspunkt i sentrale verk fra norsk kunsthistorie i forrige århundre, viser vi hvordan Munch virket inn på sine kolleger, både når det gjelder metode, form og temaer. De fleste bildene vil være hentet fra Stenersen-samlingen, men blikket løftes også utenfor Norges grenser, med innlån fra andre samlinger. På den måten vil publikum kunne oppleve Munch sammen med betydningsfulle nordiske kunstnere, som for eksempel Asger Jorn.

  Utstillingen er laget av

 • Prosjektgruppe

  Kurator: Kari J. Brandtzæg, Lars Toft-Eriksen
  Tekstredaktør: Kristin Valla
  Formidler: Luisa Aubert
  Prosjektleder: Mathis J. Gran

  Registrar: Nina Nordli
  Markedssjef: Tone Brunner
  Teknisk produsent: Nina Akubue Bakke
  Kunstteknisk ansvarlig: Johan Øvergård
  Kunstteknikk: Steffen Sætereie, Jonas Greni, 
  Piotr Nowak, Marius Mathisrud, Joanna Hench
  Malerikonservator: Jin Strand Ferrer, Mie Mustad
  Papirkonservator: Emma Chan
  Sikkerhet: Marie Kristine Skorstad
  Foto: Ove Kvavik, Halvor Bjørngård

 • Design & arkitektur

  Utstillingsarkitekt: manthey kula
  Lysdesign: Zenisk
  Grafisk design: Blæst

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer