Om samlingen

Munchmuseet forvalter om lag 45 000 unike museumsobjekter. Arven etter Edvard Munch og Rolf Stenersen omfatter en av verdens største samlinger fra én kunstner.

I tillegg til den ekstraordinære gaven som Edvard Munch testamenterte til Oslo kommune i 1940, rommer museet også samlingene til Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen og Ludvig O. Ravensberg. De fire samlingene, som alle ble gitt av privatpersoner, gir sammen innblikk i et enestående stykke kunsthistorie som strekker seg over nesten 100 år.

Den største og mest verdifulle delen av Munchmuseets samling, er arven etter Munch. Da kunstneren døde i 1944, lå samlingen spredt utover eiendommen hans på Ekely – i uthus og atelierer, noen ganger til og med utendørs. Kanskje kunne man ikke engang snakke om en samling, men et dødsbo. Munch hadde ingen etterkommere som kunne ta vare på livsverket hans. Han testamenterte derfor alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune. En gave på mer enn 28 000 kunstverk, fordelt på rundt 1100 malerier, 6800 tegninger og skisser, inkludert 224 skisse- og notatbøker, 18 200 grafiske blad og 13 skulpturer. I tillegg forvalter museet Munchs originale fotografier, trykkplater og litografiske steiner, mer enn 10 000 tekster og brev, samt et mangfold av personlige eiendeler.

For tiden pågår en storstilt prosess for å digitalisere hele samlingen. I forbindelse med overflyttingen til et nytt museum i Bjørvika har museets samling igjen blitt talt opp og undersøkt. En mengde kunstverk er fotografert, og katalogopplysninger om samtlige verk ligger nå samlet i en database.

Digitale ressurser

> Søk i samlingen

Vi er i full gang med å digitalisere hele verkskatalogen.  Her finner man Munchs tegninger, grafikk og maleri. 

> Søk i Munchs tekster

Vi har også tilgjengeliggjort et digitalt arkiv for Edvard Munchs tekster og korrespondanse. 

> Foto av samlingen

De fleste avfotograferingene er lisensiert etter CC BY 4-standard.  Krediteres: Foto © Munchmuseet.

Vi har tilgjengelige API for samlingen og fotoarkivet, sjekk API-dokumentasjon her. 

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer