Giftig En Edvard Munch-opplevelse

Opplev de giftige sidene av Edvard Munchs kunstnerskap på en helt ny måte. Giftig er en sanselig opplevelse basert på kunstnerens billedserie «Det grønne værelset». Her er rommet et eget vesen, noe ustabilt og urovekkende. Kom og lær noe nytt om Munch – og kanskje også om deg selv?

Interaktiv opplevelse

6. etg
22.10.2021 – 31.01.2022

I 1907 malte Edvard Munch en rekke merkelige bilder som han senere kalte Det grønne værelset. Maleriene viser et rom med grønt tapet, der mennesker møtes i ulike situasjoner. Hva slags sted er det grønne rommet på bildene? Et bordell eller en bar Munch besøkte? Er det en fantasi? Det er ikke bare ett grønt rom, men mange. Rommer forandrer seg fra maleri til maleri. Det er aldri helt det samme. Hvilken historie forteller bildene? En kriminalhistorie om et mord? En tragedie om et kjærlighetstriangel?

I Munchs tid inneholdt ofte syntetiske grønne farger det giftige stoffet arsenikk. Et rom dekorert med grønt tapet kunne derfor bli en dødsfelle. For Munch er grønt en farge forbundet med sjalusi, sykdom og mystikk. Hvem er menneskene på bildene? Elskere, venner eller fiender fra Munchs liv? Eller er de mørke versjoner av oss selv?

Giftig: En Edvard Munch-opplevelse tar deg med til de mørke dybdene av Munchs kunstnerskap, inn i en malerisk verden uten stabile fortellinger og holdepunkter. Dette gjøres ved hjelp av gulv-til-tak videoprojeksjoner, AI-genererte bilder, bevegelsessporing, eksperimenter med lys og et romslig lyd- og klangbilde. Teknologien gir liv til et mystisk vesen som produserer en uopphørlig malstrøm av hypnotiske bilder; et vesen som alltid er i bevegelse og som reagerer på hvert trinn du tar. Tør du å utforske gåten om Munchs grønnfargede verden?

Giftig: En Edvard Munch opplevelse er det første prosjektet utviklet i MUNCHs nyetablerte publikumslabb, i samarbeid med forskningsavdelingen til det eksperimentelle kunstkollektivet Random International. Komponisten Martin Horntveth (bl.a. Jaga Jazzist, The National Bank) har bidratt med musikk og lydeffekter.

  Opplevelsen er laget av

 • Prosjektgruppe

  Kurator: Nikita Mathias, Christian Sivertsen
  Tekstredaktør: Hanna Hille Stoltenberg
  Prosjektleder: Gisle Sandvand

  Lydteknikk: Lasse Baklien

  Praktikanter: Dina Patey
  Forskningsrådgivere: Signe Endresen
  Prosjektleder innovasjon: Birgitte Cathrine Aga

  Lydkomponist: Martin Horntveth

 • Design & arkitektur

  Utstillingsarkitekt: Torsteinsen Design
  Interaktiv design: Christian Sivertsen, Random International

 • Støttepartner

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer