MUNCH og Øya presenterer
Kiyoshi Yamamoto: 
Hva så med neste år? (PARABENS)  

Årets festivalkunstner markerer Øyafestivalens 25-årsjubileum med et nytt performativt bestillingsverk.  

Performancen kan oppleves flere ganger hver dag under årets Øyafestival, over hele festivalområdet.

Kiyoshi Yamamotos nye performance handler om parade, felleskap og feiring og tar utgangspunkt i Øyafestivalens 25-årige line-up fra 1999 til i dag.  
 
Om tittelen Hva så med neste år? (PARABENS) sier Yamamoto:  

«Et jubileum handler om kontinuitet. Når en kunst- eller musikkfestival er ferdig, må festivalen begynne å tenke på hvordan de får det til neste gang. Nå har Øyafestivalen holdt på i 25 år, og da kommer vi tilbake til mitt poeng om at et jubileum handler om kontinuitet. Parabens betyr ‘gratulerer’ og ‘bra jobba’ på portugisisk.» 

Med gjenbrukte tekstiler fra performancen MAS QUE NADA (Let’s Run Away), som fremføres på MUNCH den 22. juni, vil kunstneren skape en parade hvor 25 unike kostymer og 25 flagg bærer med seg historikk fra hvert sitt Øya-år, dets musikkprogram og grafiske profil.  
 
En parade kan holdes av en rekke årsaker, men er vanligvis del av en feiring, slik den også er på årets Øyafestival. Flaggene bæres av 25 flaggbærere som beveger seg på festivalområdet i mindre grupper og samlet, og slik refererer til Øyas mangefasetterte program som har etablert seg som en integrert del av Oslo-sommeren.  

Kiyoshi Yamamoto er en japansk-brasiliansk kunstner som hovedsakelig jobber med tekstil, grafikk og performance. Mest kjent er hen for sine store rominstallasjoner i tekstil, samt sine kostymer og masker. Materialene er ofte gjenbruk, eller store fargerike silke- og bomullsstoff. Yamamoto har brukt flagg som verktøy for identitetsuttrykk i flere av sine prosjekter, som ved Ålesund kunstmuseum i 2021.  
 
Performancen kan oppleves flere ganger hver dag under årets Øyafestival over hele festivalområdet. 

Kunstner: Kiyoshi Yamamoto 

Koreograf: Kyue Bae 

Kuratorer MUNCH: Marte Danielsen Jølbo og Trine Otte Bak Nielsen  
Prosjektleder MUNCH: Mirjam Snåre Jarbo  
Prosjektleder Øya: Kyrre Heldal Karlsen  

Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) bor og arbeider i Bergen, og er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro og Central Saint Martins i London. Yamamoto jobber med tekstil, skulptur og performance, og undersøker temaer knyttet til identitet, tilhørighet, eksistens og politikk. Hen har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet, Trøndelag senter for samtidskunst, Trafo Kunsthall, Rohsska Museet, KUBE Museum i Ålesund og Hå Gamle Prestegård.

Arbeidene hens er kjøpt inn av, blant annet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Kode Kunstmuseum, Den Norske Ambassade i Brasilia, Oslo kommune og Bergen kommune. Hen er lektor ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen med fordypning i Farge og gjestelærer ved Kunsthøgskolen i Oslo, Kunstakademiet i Tromsø og Sámi allaskuvla/Samisk høgskole i Kautokeino.