STEMMER: Hvem bestemmer hva som er pent? Samtale

«Skjønnhet» er både et tøyelig og rigid konsept. Men hvem ligger makten hos når noe eller noen får merkelappen «pen»? Og hva kan vi vinne på å nærme oss det «stygge»?

Arrangement

Deloittehuset, Dronning Eufemias gate 14
11.05.2023 17:00-18:00

Skjønnhet og makt er uløselig knyttet sammen. Normer for hva som regnes som «pent» virker inn på våre liv på ulike måter, og kan påvirke alt fra hvem som blir innkalt til jobbintervjuer, hvilken mat som spises eller havner på dynga og hva som regnes som god eller dårlig kunst.

Hvilke konsekvenser har det for mennesker, naturen og kunsten at noe regnes som «pent»? Skal vi jobbe for å utvide hva og hvem som blir plassert i denne kategorien eller bør vi heller forkaste forestillingen om at det estetiske er noe vi skal måtte strebe etter?

I denne samtalen snakker Salamatu «Sally» Kamara og Jimmy Øien sammen om hvordan de forholder seg konsepter om skjønnhet. Både på jobb og i livet ellers.

Salamatu «Sally» Kamara er programleder i NRK Super, forfatter av boken «Hva har du under klærne?» og har vært aktiv i Norges Handikapforbund. Hun jobber for å utfordre skjønnhetsnormer for kropp, blant annet når det gjelder kjønn, hudfarge og funksjonsvariasjoner.

Jimmy Øien er kjøkkensjef på restauranten Rest, og arbeider for å endre skjønnshetsnormene i matbransjen ved å forvandle avfallsmat til gourmetmat. Han har blitt kåret til «Årets unge kokk» av Michelinguiden i 2022 og som en av «Årets lederstjerner under 30» av Dagens Næringsliv samme år.

Leder av samtalen: Pia Henriksen formidler, skriver og underviser om klær og mote i et samfunnsperspektiv. Hun interesserer seg for hva mote, estetikk og kunst kan fortelle oss om mennesker og tiden vi lever i.

STEMMER er en samtalearena som løfter mangfoldet av nye meningsbærere og som peker på de mest interessante ideene i vår tid. Samtaleserien er et samarbeid mellom MUNCH og Deloitte.

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer