Vanessa Baird og Jennifer Higgie Samtale

Møt Vanessa Baird og Jennifer Higgie i samtale med Kari J. Brandtzæg om kunst og feminisme, hverdagsliv og aktivisme.
En akvarell laget av Vanessa Baird, der du ser hodet til Baird selv i profil foran i bildet og bak i verkets høyre hjørne ser du hennes aldrende mor.

Festsal

13.11.2024 18:00

Dørene åpner: 17:30
Sittende arrangement.
Samtalen holdes på engelsk.

Billetten inkluderer også inngang til museet samme dag.

Hva vil det si å jobbe fra et postfeministisk perspektiv? I kunsten sin fremstiller Vanessa Baird ofte seg selv med ærlig sårbarhet. Hun tar opp temaer som å leve med tenåringsbarn og sin eldre mor. I alt fra storskala veggmalerier til intime serier på papir tar Bairds intense og detaljerte tegninger ofte for seg politiske og sosiale spørsmål, og reflekterer et bredt spekter av referanser, fra surrealisme og eventyr til nyheter og historie. 
 
I denne samtalen møter hun den australske forfatteren og mangeårige redaktøren av frieze magazine, Jennifer Higgie, i en samtale om hennes kunst og praksis i en feministisk og internasjonal kontekst. Samtalen vil bli moderert av seniorkurator ved MUNCH, Kari J. Brandtzæg. 
 
Vanessa Baird har hatt separatutstillinger på prestisjetunge arenaer som Stavanger Kunsthall, Drawing Room London, KODE i Bergen, Kunstnernes Hus, OSL contemporary, Statens Kunstmuseum i Oslo og Göteborg Konstmuseum. Hun har også gitt ut flere bøker gjennom No Comprendo Press i Oslo og mottok Lorck Schive kunstpris i 2015. Arbeidene hennes er representert i Prints and Drawing Collection til British Museum, samt i sentrale norske samlinger som Nasjonalmuseet, Stavanger kunstmuseum, og KODE. I tillegg har hun utført flere oppdrag i offentlige rom i Norge. 

Tidligere redaktør av frieze magazine, Jennifer Higgie, er en australsk forfatter som bor i London. Hennes nye bok The Other Side: A Journey into Women, Art and the Spirit World er utgitt i Storbritannia av Weidenfeld & Nicolson, av Hachette i Australia og Pegasus Books i USA; hennes BBC Radio 3 femdelte essay om emnet ble sendt i januar 2022. The Mirror and the Palette: Revolution, Rebellion and Resilience: 500 Years of Women's Self-Portraits ble utgitt i 2021 av Weidenfeld & Nicolson, og Pegasus Books i USA. Higgie er den første redaktøren av National Gallery of Australias nye publikasjon The Annual og vert for NGAs nye podcast Artists's Artists. I juli 2023 åpnet utstillingen hun kuraterte, 'Thin Skin' – en undersøkelse av samtids- og historisk maleri – på Monash University Museum of Art i Melbourne. 


 
Kari J. Brandtzæg er seniorkurator ved MUNCH. Våren 2024 disputerte hun med avhandlingen ”Henrik Sørensen og mellomkrigstidens tendenskunst i et transnasjonalt avantgardeperspektiv” ved Universitetet i Oslo. Fra tidligere har hun en magistergrad i kunsthistorie med en avhandling om russisk kunst. Brandtzæg har lang erfaring som skribent og kunstkritiker, blant annet i Billedkunst og Dagbladet, og som kurator ved Nasjonalmuseet og KORO.  I 2015 ble hun tildelt Kunstkritikerprisen for utstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914–2014 på Kunstnernes Hus. Brandtzæg har stått bak flere betydningsfulle utstillinger siden hun ble ansatt på Munchmuseet i 2015, inkludert Tracey Emin/Edvard Munch. Sjelens ensomhet, som var en av åpningsutstillingene i nye MUNCH i Bjørvika i 2021. 

Bildekreditering: Elise Finstad / Munchmuseet