To dansere omfavner hverandre sittende på gulvet omgitt av Edvard Munchs monumentale verk.

Manuel Pelmuș: Permanent Collection Performance

«Danseutstilling» fyller Monumental-salen med historier om solidaritet, fellesskap og nye måter å bygge kunstsamlinger på.

Arrangement

Monumental, 6. etg
24.10.2023 15:00-18:00
25.10.2023 16:00-19:00
26.10.2023 16:00-19:00

Foto: Beniamin Boar

Manuel Pelmuș vender tilbake til MUNCH med en ny versjon av sin serie «samtidige pågående handlinger». Her spekulerer han i om performanceverk kan bli en del av museets faste samling. 

Verket kan oppleves i utstillingen Edvard Munch monumental i 6. etasje for alle besøkende med vanlig inngangsbillett til museet i aktuell periode.

Verket undersøker oppføringen av det nye museet og de usynlige historiene til de internasjonale arbeiderne som bygget det; kropper som, ifølge Pelmus, verken blir inkludert eller feiret på museet. Ved å innlemme den internasjonale antifascistiske hymnen «Bella Ciao», som opprinnelig ble sunget av italienske kvinnelige sesongarbeidere, tar Permanent Collection for seg arbeiderbevegelsens historie. Sangen påkaller arbeidernes motstand og trass, og den «pågående handlingen» utforsker hvordan historier om solidaritet kan bli en del av en ny, bevegelsesbasert kunstsamling på MUNCH.

Pelmuș vil iscenesette samtidige «handlinger» på det legendariske dansesenteret Sala Omnia i Bucuresti og på den ikoniske skeive baren London Pub i Oslo. Danserne på hvert sted beveger seg sammen på tvers av tid og rom. Dette er en videreutvikling av performanceverket Permanent Collection, som Pelmuș fremførte under åpningen av MUNCH i oktober 2021.

Konsept: Manuel Pelmuș 
Dansere: Ingunn Rimestad, Jens Trinidad, Ornilia Ubisse, Beniamin Boar, Elizabeth Ward, Mihai Mihalcea

Manuel Pelmuş (født i Bucuresti, Romania, 1974) har bakgrunn fra koreografi og dans, og er bosatt i Oslo. Han utforsker menneskekroppens relasjon til erindring og historiekonstruksjon, og er interessert i ideen om levende tilstedeværelse i en utstillingssammenheng. I 2012 ble han tildelt Berlins kunstpris for performancekunst, og i 2013 representerte han Romania på den 55. Veneziabiennalen i samarbeid med Alexandra Pirici. Arbeidene hans har blitt vist på en rekke internasjonale museer, inkludert Tate Modern, Centre Pompidou og Van Abbemuseum. 

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer