Edvard Munch ble selv aldri ferdig med å utforske kunstens muligheter. På samme måte inviterer vi publikum til å oppdage og gjenoppdage ham i nye rammer på MUNCH. Bli kjent med en av modernismens viktigste kunstnere på nye måter – eller for aller første gang.
I denne nye kunstpratserien for medlem får du innsikt i arbeidet med våre utstillinger fra ulike perspektiv på museet: Møt kuratorer, konservatorer, registrarer og formidlere som forteller om sine fagfelt i møte med Munchs kunst. Det blir nytt tema for hver kunstprat, som du kan lese nærmere om under:
Kunstprat 12.desember i toppsal:
Et møte med Monumental
Dørene åpner 16:30
Arrangementsstart 17:00
Har du lurt på hvordan Munch gikk frem for å skape de enorme verkene Solen og Menneskeberget? Og hvordan klarte museet å få disse Monumental-verkene inn i det nye museet? Munchmuseet har mange ulike versjoner av motivene som Munch utviklet til Universitets Aula på Karl Johan, og du fikk kanskje med deg spenningen da vi flyttet verkene i NRK-dokumentaren “Vi flytter Munch”?
Gå ikke glipp av samtalen som tar deg med bak kulissene med kurator Trine Otte Bak Nielsen og registrar Tine Schmidt Haislund når de deler sine unike erfaringer med å jobbe stort, bakgrunnen for utvalget av maleriene i rommet, samt utfordringene og overraskelsene som skjuler seg i Munchs monumentale verk.
Trine Otte Bak Nielsen er Cand. Philol. i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo med en hovedfagsoppgave om Edvard Munchs bademotiver fra Warnemünde (2006). Hun har vært ansatt ved Munchmuseet siden 2014, der hun har vært kurator for utstillinger som Satyricon & Munch (2022), Uendelig (2021), Monumental (2021), Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch (2018) og Vigeland+Munch. Bak mytene (2015). Nå jobber hun med utstillinger der Francisco de Goya (høst 2023) og Edvard Munchs forhold til natur (sommer 2024) står i sentrum.
Tine Schmidt Haislund er Cand. Mag. i kunstadministrasjon og kunsthistorie fra University of New South Wales, Australia, California State University San Marcos, USA og Aarhus Universitet, Danmark. Hun har jobbet som registrar på MUNCH siden 2017 der hun jobber med logistikken rundt museets mange inn- og utlån av kunst. Fra 2019-2021 jobbet hun som hovedansvarlig registrar for museets omfattende flytteprosjekt fra Tøyen til Bjørvika. Foruten logistikken av pakking og transport av samlingene jobbet hun i flytteprosjektet med innretning av de nye magasiner i Bjørvika samt flytting av Edvard Munchs monumentale malerier.
Tidligere kunstprater:
Kunstprat 12.september:
Uendelig
Vi starter kunsthøsten med et dypdykk inn i den mest omfattende samlingsutstillingen av Munchs verk, Edvard Munch Uendelig!
Bli med på oppdagelsesreise av Munchs kunst med kurator Trine Otte Bak Nielsen og konseptutvikler Tove Aadland Sørvåg for utstillingen. I tråd med Munch selv som aldri ble ferdig med å utforske kunstens muligheter, gir Edvard Munch Uendelig deg mulighet til å oppdage og gjenoppdage verk fra museets samling. I likhet med utstillingen vil denne samtalen ta deg med inn i Edvard Munchs egen verden – hans ideer, hans arbeidsprosesser, og mangfoldet i hans kunstnerskap.
KUNSTPRAT 21. JUNI:
ET MØTE MED SKRIK
Skrik er et av Edvard Munchs mest kjente motiver. Visste du at det ikke bare finnes ett Skrik? Og at de materialvalgene til Munch gjør at vi må passe ekstra godt på versjonene museet eier?
I denne tredje kunstpraten forteller kurator Ute Kuhlemann Falck og konseptutvikler formidling Tove Sørvåg om hvordan museet jobbet frem, og til slutt landet på, den nye måten å presentere vårt mest ettertraktede verk. Det blir en samtale om utfordringene museet står overfor i fremvisningen av Skrik, preget av å finne den riktige balansen mellom presentasjon for dagens publikum – og bevaring for fremtidens generasjoner.
Ute Kuhleman Falck er en internasjonalt utdannet kunsthistoriker som brenner for grafikk. Etter sin doktorgradsavhandling ved University College London og flere år ved British Museums kobberstikkabinett, har hun siden 2011 arbeidet som førstekonservator og kurator ved MUNCH, med fokus på Edvard Munchs kunst på papir. Siden mai 2022 har hun også ledet museets arbeidsgruppe for samlingspresentasjonen. Falck kuraterte bl.a. Edvard Munch – Arbeider på papir (2013, i samarbeid med Magne Bruteig), Med lukkende øyene – Gauguin og Munch (2018), og flere deler av samlingspresentasjonen på MUNCH (2021).
Tove Sørvåg er konseptutvikler formidling på MUNCH. Hun har én mastergrad i kunsthistorie fra Universitet i Bergen (2009), og én mastergrad i kuratorpraksis fra Universitetet i Bergen (2019). Sørvåg har vært ansatt på MUNCH siden 2015. Hun sitter i museets arbeidsgruppe for samlingspresentasjon, jobber med utvikling av utstillinger og formidlingsprosjekter, og bidrar til museets forskning på formidling. Sørvåg har ansvar for Kom Tenk Med Oss!-serien, hvor samtidskunstnere inviteres inn til å skape store og omsluttende kunstprosjekter for barn som besøker museet, utstillingen Hjernelabyrinten (2022) var første iterasjon i denne serien.
KUNSTPRAT 8. FEBRUAR:
ET MØTE MED INNTIL
Bli med på en kunstprat der du får høre om Munchs fascinerende verden av tresnitt, og hvordan utstillingen Inntil ble til. I denne samtalen kommer du tettere på Munch som person og hans kunstnerskap: Tresnittet gir oss innblikk i hvordan Munch fant en form som tillot en spontan og uforutsigbar dynamikk mellom kunstner og materiale, mellom det levende, ukontrollerbare treverket, papiret, trykksverten, og den fysiske trykkeprosessen.
Grafikk utgjør en svært viktig del av Edvard Munchs samlede produksjon, og mange hevder at det er i tresnitt-teknikken at han utforsket og eksperimenterte friest. Munch laget ca 150 tresnittmotiver, og museet har den største samlingen av de originale trykkplatene. Visste du at det i tillegg finnes 36 plater med oppskåret eller opptegnet motiv uten avtrykk? Kombiner samtalen med en tur i utstillingen Inntil, der vi tillater oss å utforske det kunstneriske potensialet til en av de uferdige platene.
KUNSTPRAT 12. APRIL:
ET MØTE MED SKYGGER
Ekely var Munchs siste atelier og hjem. Villaen ble revet i 1960, men innholdet dannet utgangspunktet for MUNCHs samling. Hva forteller objektene fra Ekely oss, og hvordan bringer de oss nærmere personen Munch? I denne samtalen får du høre om utstillingen Skygger og hvordan vi arbeider med interaktive objekter og omsluttende teknologi for å formidle Edvard Munchs liv og tid på nyskapende vis.
Nikita Mathias er senior konseptutvikler på MUNCH, og utvikler utstillinger og digitale opplevelser for et bredt publikum. Han leder Publikumslaben, en tverrfaglig produksjonsmodell som skaper teknologibaserte opplevelser. Videre bidrar Mathias til museets strategiutvikling, forskning og generelle programmering. Hans akademiske bakgrunn er kunsthistorie, medievitenskap og estetikk, og hans doktorgradsavhandling om naturkatastrofers visuelle historie ble publisert ved Amsterdam University Press i 2020.
Ute Kuhleman Falck er en internasjonalt utdannet kunsthistoriker som brenner for grafikk. Etter sin doktorgradsavhandling ved University College London og flere år ved British Museums kobberstikkabinett, har hun siden 2011 arbeidet som førstekonservator og kurator ved MUNCH, med fokus på Edvard Munchs kunst på papir. Siden mai 2022 har hun også ledet museets arbeidsgruppe for samlingspresentasjonen. Falck kuraterte bl.a. Edvard Munch – Arbeider på papir (2013, i samarbeid med Magne Bruteig), Med lukkende øyene – Gauguin og Munch (2018), og flere deler av samlingspresentasjonen på MUNCH (2021).