Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Kunstprat for medlem: Kunstner Marianne Bratteli & kurator Kari J. Brandtzæg

Kunstnersamtale om etterkrigstidens spor i Marianne Brattelis kunst.

Arrangement

Festsal
03.05.2023 18:00-19:00

Marianne Bratteli: Krigsbarn. Olje på lerret, 1999. © Bratteli, Marianne/BONO. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Dørene åpner 17:30 
Arrangementsstart 18:00  

Møt kunstneren Marianne Bratteli, en av de viktigste norske kunstnerne fra sin generasjon, i samtale med kurator Kari J. Brandtzæg. 

Bratteli vokste opp i en etterkrigstid preget av nasjonsbygging og modernisering, og vår nære krigshistorie har satt tydelige spor i kunsten hennes. Bratteli var en pioner innen videokunsten, men foretrakk å arbeide med store tresnitt, collager og oljemalerier. Utstillingen på MUNCH, Hjertebank, gir et overblikk over hennes kunstneriske utvikling og bruk av ulike teknikker.

Som datter av arbeiderpartipolitiker og statsminister Trygve Bratteli (1910–1984) opplevde hun at barndomshjemmet var preget av farens grufulle opplevelser fra krigen, som la seg som et mørkt slør over familien. Hvordan var det å velge kunsten som levevei på 1970-tallet, og hvordan har erfaringene fra oppveksten preget det maleriske uttrykket hennes? 
 
Kari J. Brandtzæg er konservator/kurator ved Munchmuseet og er mag.art. med en avhandling om russisk kunst. Hun har virket som kunsthistoriker og kurator ved flere kunstinstitusjoner, inkludert Norsk kulturråd, KORO (Kunst i offentlig rom), Nasjonalmuseet og Kunstnernes Hus. Hun ble tildelt kritikerprisen for Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914–2014 (2015).

Marianne Bratteli (f.1951) ble utdannet ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo (1974–1978), og deretter ved Kunstakademiet i Oslo under professor Ludvig Eikaas i 1978–1982. Hun har vært aktivt til stede i norsk kunstliv siden midten av 1980-tallet. Brattelis kunst er i dag inkludert i flere offentlige og private kunstsamlinger som blant annet Nasjonalmuseet, Stortinget, KORO, Nordnorsk Kunstmuseum, KODE og Lillehammer Kunstmuseum.   

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer