KHANSA + BASHAR MURAD OSLO WORLD

I kveld kobles et avantgardistisk blikk på magedanstradisjoner med en musikalsk frihetstrang fra et okkupert land

18-årsgrense
Dørene åpner: 18:30
Start: 19:30

Oslo World og MUNCH presenterer en dobbeltkonsert med Khansa og Bashar Murad – to banebrytende skeive artister som på hvert sitt vis representerer bredden og potensialet i samtidens popmusikk fra Midtøsten.  
 
Den Beirut-baserte artisten Khansa er en mannlig libanesisk magedanser – et sjeldent skue i en kunstform som lenge har vært dominert av kvinner. I tillegg uttrykker den mangefasetterte kunstneren seg gjennom vokal, innspilt musikk og performancekunst. "Målet er å bryte ned stereotypier og tradisjonelle maskuline verdier i Midtøsten" sier han. Khansa ble født i Ghobeiry, en av Beiruts sørlige forsteder, og ble tidlig interessert i kunst som brøt med satte kjønsroller. Han hentet inspirasjon fra arabiske stjerner som den egyptiske sangeren Umm Kulthum, og er en del av den lange magedanstradisjonen med røtter i Egypt som i dag har særegne stiler både der og i Tyrkia og Libanon.   
 
Khansa ønsker å gi plass til noe nytt. Gjennom bevegelse og musikk uttrykker han kraft og erotikk. Den avantgardistiske elektropopen vever et univers av sensuell elektronikk som flørter med moderne baladi-dans. Forestillingene hans er en serie vignetter med ulike kulturelle referanser som spenner fra religion og kunst eller det å ta en kaffe med en eks-kjæreste, til å dele ufortalte historier om Midtøsten og Nord-Afrika som hyller kjærlighet, intimitet, erotikk og arabisk skeiv identitet. 
 
Popartisten, singer/songwriteren og filmskaperen Bashar Murad lager musikk rotfestet i en palestinsk virkelighet. Låtene utfordrer stereotypier og fremhever sosiale problemer som landets ungdom står overfor, livet under okkupasjonen og ikke minst innenfor patriarkalske omgivelser. Enten han opptrer i brudekjole eller synger om kjønnsmangfold tar Bashar alltid risiko og utvider kritisk tenkning. Singelen hans "Klefi/Samed" var et samarbeid med det islandske industrial punk-bandet Hatari, som fikk oppmerksomhet da de brettet ut skjerf med det palestinske flagget under Eurovision-finalen i 2019 i Tel Aviv.  
 
Hans siste utgivelse er EP’en "Nafas". Kort tid etter slippet konkurrerte Bashar i den islandske Eurovision-finalen hvor han fremførte "Wild West", produsert av den islandske artisten og samarbeidspartneren Einar Stefan. Bashars deltakelse vakte internasjonal medieoppmerksomhet, og han havnet til slutt på andreplass i finalen. Murad gjester Oslo World under sommerens Pride, og vi gleder oss til å invitere ham tilbake denne kvelden under festivalen på MUNCH

Foto: Anna Maggy