10 ting å oppleve på MUNCH i sommer

Se Astrup, Warhol og Munchs mesterverk. Nyt skalldyr i sjøkanten, ta et bad, og bli kjent med en ni meter høy skikkelse. Sommeren på MUNCH byr på noe for alle!

1. opplev astrup og warhol i den store sommerutstillingen

Årets sommerutstilling spenner fra den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol, til avantgardisten Kurt Schwitters som bodde lange perioder i Norge. Denne store utstillingen i hele museets tredje etasje ser nærmere på kunstsamlingen til en av aktørene i det norske kunstfeltet, Sparebankstiftelsen DNB.

Her får du også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionerer som Louise Bourgeois og Sonja Ferlov Mancoba. I tillegg til kunstverk i verdensklasse, har man samtidig tatt i bruk interaktivitet og digitale virkemidler for å skape nye kunstopplevelser.

Her kan du lese mer om Brikker

2. Nyt skalldyr og hjemmebakst på uteserveringen

Kaféen i lobbyen vår har en utmerket uteservering der du kan nyte smakfulle lunsjretter rett ved sjøkanten. Med utsikt utover fjorden og deilige solforhold er dette det perfekte stedet for både en pause i museumsbesøket, eller som et turmål i seg selv. Her er det barnestoler til utlån, og mulighet for å finne noe alle kan like å spise.

Er det noe som skal feires, eller er dere bare ute etter litt mer staselige rammer, kan vi anbefale restauranten i 12. etasje, for lunsj eller middag. Her spiser og drikker du godt, med unik fjordutsikt og omgitt av kunst i verdensklasse. 

Les mer om vårt serveringstilbud, book bord og sjekk åpningstidene her

3. HILS PÅ EN NI METER HØY skikkelse

Fra uteserveringen ser du rett på Bjørvikas nyeste tilskudd, den ni meter høye bronseskulpturen Moren, utformet av Tracey Emin. Statuen er plassert på Inger Munchs brygge, midt i en vakker blomstereng basert på frø samlet inn i indre Oslofjord. Rundt blomsterengen er det fine muligheter for både å sole seg og bade, eller bare rusle en tur.

Nærområdet rundt MUNCH har fått navnet Oslobukta, og omfatter restauranter, butikker, gallerier og opplevelser der byen møter fjorden. Her kan du leie en sjarmerende badstuflåte, eller bare hoppe i havet fra en av de fine nye badeplassene Inger Munchs brygge eller Operastranden. Ønsker du å buldre, leie kajakk eller SUP-brett, tilbyr DNT både fellesturer og introkurs fra sitt Friluftshus på Sørenga. Eventuelt kan du bare ta en pust i bakken mens barna utfolder seg i det populære lekeapparatet på prisnominerte Stasjonsalmenningen.

Mikes's Corner, Kumi og Café Platz er supre lunsjsteder. Er du glad i trender kan du sjekke ut ny, norsk mote fra Envelope1976 og Holzweiler, eller besøke galleriet Kösk og konseptbutikkene Heaven Scent og Dapper. Rund av den vakre sommerkvelden med en drink på fargerike Hammerhai bar. 

4. BLI MED PÅ Å SKAPE, FORANDRE OG LEKE I DETTE VERKSTEDET 

Hjernelabyrinten er en stor og snirklete labyrint i brun, krøllet papp, som fyller en av de største salene i nye MUNCH i Bjørvika. Her kan du forsvinne inn, og blant annet skrive og tegne på veggene, spille spill, utforske på egenhånd, krype inn i en mørk hule, eller rett og slett ta en pust i bakken. Bare fantasien setter grenser!

Hjernelabyrinten

Installasjonen er inspirert av hjernen vår, men også av Munchs eksperimenterende arbeidsmetoder. Du kan lese mer om den interaktive opplevelsen her. 

5. KOM ENDA NÆRMERE KUNSTVERKENE

Besøker du oss for første gang, eller ønsker du bare litt mer kunnskap før du opplever kunstverkene på egenhånd? Hver lørdag og søndag tilbyr vi introduksjonsforedraget Kort om Munch, på både engelsk og norsk. La deg fascinere av spennende historier og overraskende perspektiver som bringer deg nærmere kunstverkene.

Book billetter til Kort om Munch her

6. Nyt sommerværet fra byens flotteste takterrasse

 Fra uteserveringen vår i 13. etasje kan du nyte været med et avkjølende glass i hånden. Den spektakulære utsikten over byen og fjorden - og den nye badeplassen Operastranda - utgjør et flott bakteppe for en skikkelig ferieselfie. Kanskje du tør å legge deg på de skrå vinduene og virkelig oppleve byen fra fugleperspektiv også?

En helt ny bydel har vokst frem siden MUNCHs grunnstein ble lagt ned på museumstomten i 2016, og fra de øverste etasjene i museet har du full oversikt over det som skjer på gateplanet under deg. 

Sjekk ut Kranens åpningstider eller book bord på restaurant Tolvte her.

7. Opplev et stemningsfullt møte mellom musikk og billedkunst

Black metal-bandet Satyricon har laget et spesialkomponert musikkverk som kobles sammen med utvalgte malerier og grafiske arbeider av Edvard Munch i utstillingen Satyricon & Munch. Resultatet er en monumental og samtidig intim opplevelse, som griper fatt i sansene i det øyeblikket du trer inn i salen. Siste sjanse for å få med seg denne utstillingen er 28. august.

Introduksjon til utstillingen

8. SLÅ DEG NED BLANT ENORME MALERIER


Opplev Edvard Munchs aller største malerier, som måler opptil 50 kvadratmeter og er så store at de måtte heises gjennom et hull i museumsveggen, i en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer. Her finner du også et oppdagelsesbord som byr på interaktive opplevelser for barn og unge.

Utstillingen Edvard Munch Monumental finner du i museets 6. etasje

Skoleklasse på besøk på MUNCH

Les også: 5 tips til deg som skal besøke MUNCH med barn

9. Se stolen Munch malte sin døende søster i

Visste du at Edvard Munch testamenterte bort alle eiendelene sine – også møbler, klær og malerutstyr – da Oslo kommune arvet bildene hans?

Nå viser vi frem ting som aldri har vært utstilt før, og vi har også laget en modell av Ekely, Munchs hjem de siste 30 årene av hans liv, der du kan ta på, teste og utforske alt du ser. Her finner du stolen søsteren Sophie døde i, reisekisten hans, det karakteristiske sengeteppet han også malte, og mye, mye mer. 

Utstillingen Edvard Munch Skygger kan oppleves i museets 5. etasje.

Les også: Interaktive opplevelser for barn i utstillingene

10. Oppdag skjulte historier i veggene

I de samme salene som hovedverkene Skrik, Madonna og Pikene på broen befinner seg, tilbys barn i alderen 3 til 10 år en egen opplevelse av samlingsutstillingen Edvard Munch uendelig gjennom små hull i veggen. Her kan barna kikke inn på motiver basert på spesialskrevne fortellinger av forfatteren Lene Ask, som formidler temaene Munch arbeidet med på deres premisser. 

For de eldre barna har vi oppgaver og spørsmål skrevet på veggen, som åpner for refleksjon rundt Munchs kunst.

Utstillingen finner du i museets 4. etasje, og du kan lese mer om opplevelsen her

Kjekt å vite når du besøker MUNCH

Barnevogner kan brukes i lobbyen og kafeen i 1. etajse, men kan dessverre ikke medbringes oppover i etasjene hvor utstillingssalene er. Vi anbefaler bæresjal eller bæreseler til babyer, og har bæreseler til utlån.  Barnevognparkering ved hovedinngang. Ved noen tilfeller i helgene kan det være fullt inne, og man må parkere vognen utenfor. 

Toaletter og stellerom: Du finner HC-toaletter med stelleplass for barn i garderoben i lobbyen, samt i 3., 6., 12. og  13. etasje. 

Rulletrapp og heis: Dere tar dere mellom etasjene ved hjelp av rulletrapper eller heis. Det finnes to heisløp. Heisen fra lobbyen går direkte fra 1. til 12. etasje og er forbeholdt gjester til baren og restauranten, mens heisen som ligger i området hvor dere har vist billett betjener alle etasjer med utstillinger.

Vennligst la gjester som er avhengige av heis slippe foran i køen.

Mat & drikke: Kaféen i lobbyen byr på god mat og uformell stemning. Her er det barnestoler til utlån, og mulighet for å finne noe alle kan like å spise. Kun babymat kan medbringes. 

Babymat og flasker, samt nødvendige medisiner, kan medbringes inn i sikkerhetssonen hvor utstillingene befinner seg. Sittemuligheter gjennom hele museet. 

Hjelp oss ta vare på kunsten: Som hovedregel er det ikke lov å berøre kunsten. Viser vi kunst dere kan ta på, vil dere få tydelig beskjed om det. Hold en armlengdes avstand, og snakk med barna om hvorfor de kun kan se – ikke røre.

Fotografering: Det er hyggelig om du ønsker å ta bilder i museet, men vennligst ikke bruk blits i utstillingene.

Hittegods leveres til, og kan hentes hos, vår resepsjon/varemottak, som ligger til venstre for hovedinngang. 

For å skaffe oss innsikt slik at vi kan skape en best mulig brukeropplevelse, samler vi data om hvordan dere bruker siden vår. Les mer